Вторник,

Преговаряме с Гърция за строеж на нова ядрена мощност

От: Рачо Рачев, кадор Нова ТВ -
642
Преговаряме с Гърция за строеж на нова ядрена мощност
A
A
A

„Стартирахме преговори с гръцките ни колеги за изграждане на нова ядрена мощност у нас, която да бъде ползвана от Гърция по дългосрочен, 20-годишен договор. Ще действаме изключително бързо, при условие че има купувач за тази електроенергия. Вече участваме в терминала за втечнен газ в Александруполис. Водим разговори с южните ни съседи и имаме тяхната подкрепа за това да участваме и в самото пристанище, така че да получим търговски излаз към Егейско море”, разкри в интервю за Нова телевизия вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Той заяви, че атака срещу Украйна не е била неочаквана на фона на събитията от изминалите седмици и България е започнала да се готви за това. Според Василев Русия ще реагира срещу Европейския съюз като цяло, а не конкретно срещу нашата страна. „Отговорът, който би могъл най-много да навреди на Европейския съюз в краткосрочен план, е спирането на газовите доставки”, поясни вицепремиерът. И допълни, че Гърция вече ни е продала допълнителния газ, който тя не ползва. Василев увери, че властите у нас имат планове и подготовка за избягване на енергийна криза.

Василев бе категоричен, че България ще помогне на Украйна като братска държава. "Има списък с искания от украинска страна, които в момента се анализират. Вече сме отговорили, че за част от тях можем да помогнем. Подробности за споменатата от премиера Петков военно-логистична подкрепа не мога да дам, защото в момента текат военни действия", обясни вицепремиерът.

"Това, което се случва в момента в Украйна, не е филм. Това не е нещо, което не ни засяга. Това е нападение на една държава, която обявява война на друга държава без абсолютно никаква провокация. И ЕС, и НАТО, и България правим всичко възможно да помогнем", категоричен бе Асен Василев.

Изрази и задоволство от взетите от Брюксел решения през изминалите дни. "Европа ясно показа, че няма да позволи на агресор да атакува незащитена държава. Представете си, че бъде приета доктрината, която Путин иска да наложи – че трябва да има сфера на влияние, която да е приятелска към Русия, санитарен кордон или както и да го наречем. Ами, ако утре Ердоган каже, че иска да има санитарен кордон и Кърджали и цяла Южна България влязат в него – какво ще правим", попита Василев.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички