Предлагат две мерки срещу инфлацията

Кампанията на правителството за осигуряване на зърно вече е в ход, каза зам.министърът на икономиката Димитър Данчев

Предлагат две мерки срещу инфлацията | StandartNews.com

Инфлацията води до поскъпване на основни хранителни продукти не само в България, а и в цяла Европа. Има ли спасение от нея?

"Спекула се развива там, където има недостиг на пазара, или когато пазарът реагира притеснено на фона на случващото се около него. Ясно е, че последните месеци инфлацията е предизвикана от високите цени на електроенергията, а в последния месец това се изостря още повече заради войната в Украйна. Притесненията възникнаха на пазара заради зърнените храни, защото Украйна и Русия са сред световните производители на тези продукти", каза зам.-министърът на икономиката Димитър Данчев в студиото на "България сутрин".

Той е категоричен, че продължава засиления контрол на пазара."Следим за евентуалното прилагане на нелоялни търговски практика чрез КЗП, следим за това пазарът да бъде максимално информиран и конкурентоспособен, като се стараем да предотвратяваме всякакви опити за спекула. В това число и обявяване на нереално високи цени, допълни Данчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

От партията са предложили въвеждане на таван на някои основни хранителни стоки."Това не се приема добре от нашите коалиционни партньори, затова ние предложихме и друга мярка - намаляване на ДДС-то за стоки, които са регулираните пазари - ток, газ, парно и вода. Също така и цените на лекарствата. Считаме, че намаляването на ДДС-то за тези стоки ще повлияе директно към намаляването на цените, защото те са регулирани", подчерта зам.-министърът.

"Знаете, че в началото на годината българското правителство въведе мерки, с които се предлага компенсация за високата цена на електроенергията за бизнеса. За март месец беше 250 лв. за мегават час, сега е 300 лв. Тази мярка най-вероятно ще продължи, тези пари идват от повишените приходи на електроцентралите. Държавата и правителството прилагат всички възможни средства за ограничаване на инфлацията", поясни той.

И припомни, че кампанията на правителството за осигуряване на зърно вече е в ход. По думите му цената на олиото изглежда стабилна, но все още е твърде висока."За съжаление, производството на плодове и зеленчуци в България изостава. Бива замествано от производители от Гърция и Турция. Не съм чул тази година да имаме повече засети площи с домати и краставици, и пипер. Цените на пазара на месо и месни продукти също реагира какво се случва на пазара на зърнените храни. Виждаме високи цени на агнешкото месо преди Великден. Но ще има масирани проверки, открити са редица нарушения", коментира Данчев.

Попитан дали БСП са склонни да напуснат коалицията, ако се разреши даването на оръжия на Украйна, той отговори: "БСП няма да подкрепи такова предложение, нито представителите на партията в Министерството на икономиката. Ако това се постави като условие, ние сме готови да я напуснем. Това е въпрос, който ние поставяме като "червена линия".

/dnes.bg/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай