Празни газохранилища в Европа. Изненада ли ни Путин?

Българският премиер Кирил Петков коментира, че това е една "много добре планирана атака"

Празни газохранилища в Европа. Изненада ли ни Путин? | StandartNews.com

Президентът Владимир Путин подписа указ неприятелските за Русия държави да плащат за газ в рубли. Българският премиер Кирил Петков коментира, че това е една "много добре планирана атака" и че руският държавен глава умишлено е изпразнил европейските газохранилища преди началото на войната в Украйна.

"Факт е, че газохранилищата в Европа преди този зимен сезон бяха запълнени по-малко в сравнение с предходни години. Една от причините е липсата на достатъчно доставки на природен газ. Доколкото ми е известно, договорите за доставка на газ са били изпълнявани така, както са предварително заявени, но допълнителни количества не са били доставяни. Може би това е имал предвид премиерът", коментира пред БНТ заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов.

Дори да се стигне до напрежение с "Газпром", газовите доставки за април са гарантирани, тъй като потреблението ще спадне, каза той. В хранилището в Чирен в момента има 90 млн. куб. м природен газ, дневният капацитет на хранилището може да компенсира доставките за един месец.

Европейската дирекция за енергетика е възложила юридическа проверка, за да установи има ли нарушения в директивата на Путин за плащането на газа в рубли. Механизмът предполага откриване на сметка, в която държавите да плащат в евро или долари, но сумите да се превалутират в рубли. При такъв сценарий поскъпването на газа ще зависи от курса на рублата, обясни Пламен Данаилов.

"Тук е много важно да се знае какъв е курсът на рублата, спрямо който ще се превалутират. Документите ще бъдат издавани в руски рубли, тоест финалната цена ще се плаща в рубли. В момента рублата е около 2 стотинки, но не знаем какъв курс ще бъде определен", обясни той.

На въпрос дали трябва да сме солидарни с ЕС и да се откажем от руския газ, ако има нарушение спрямо от някоя от европейските държави, Данаилов отговори, че трябва да сме единни, в противен случай ЕС ще стане уязвим.

Строежът на газовата връзка с Гърция върви с доста ускорени темпове, завършена е над 90% и в ще бъде изпълнена в срок, каза още заместник-министърът.

"Самата тръба предполага увеличаване на капацитета. В момента имаме резервиран капацитет за около 1 млрд. куб. м на година, което е около 1/3 от потреблението на България. Възможно е да бъде увеличен и да бъде достигнато до около половината от потреблението само по тази газова връзка".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай