Вторник,

Празни газохранилища в Европа. Изненада ли ни Путин?

От: Рачо РачевРачо Рачев, кадър БНТ -
5634
Празни газохранилища в Европа. Изненада ли ни Путин?
A
A
A

Президентът Владимир Путин подписа указ неприятелските за Русия държави да плащат за газ в рубли. Българският премиер Кирил Петков коментира, че това е една "много добре планирана атака" и че руският държавен глава умишлено е изпразнил европейските газохранилища преди началото на войната в Украйна.

"Факт е, че газохранилищата в Европа преди този зимен сезон бяха запълнени по-малко в сравнение с предходни години. Една от причините е липсата на достатъчно доставки на природен газ. Доколкото ми е известно, договорите за доставка на газ са били изпълнявани така, както са предварително заявени, но допълнителни количества не са били доставяни. Може би това е имал предвид премиерът", коментира пред БНТ заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов.

Дори да се стигне до напрежение с "Газпром", газовите доставки за април са гарантирани, тъй като потреблението ще спадне, каза той. В хранилището в Чирен в момента има 90 млн. куб. м природен газ, дневният капацитет на хранилището може да компенсира доставките за един месец.

Европейската дирекция за енергетика е възложила юридическа проверка, за да установи има ли нарушения в директивата на Путин за плащането на газа в рубли. Механизмът предполага откриване на сметка, в която държавите да плащат в евро или долари, но сумите да се превалутират в рубли. При такъв сценарий поскъпването на газа ще зависи от курса на рублата, обясни Пламен Данаилов.

"Тук е много важно да се знае какъв е курсът на рублата, спрямо който ще се превалутират. Документите ще бъдат издавани в руски рубли, тоест финалната цена ще се плаща в рубли. В момента рублата е около 2 стотинки, но не знаем какъв курс ще бъде определен", обясни той.

На въпрос дали трябва да сме солидарни с ЕС и да се откажем от руския газ, ако има нарушение спрямо от някоя от европейските държави, Данаилов отговори, че трябва да сме единни, в противен случай ЕС ще стане уязвим.

Строежът на газовата връзка с Гърция върви с доста ускорени темпове, завършена е над 90% и в ще бъде изпълнена в срок, каза още заместник-министърът.

"Самата тръба предполага увеличаване на капацитета. В момента имаме резервиран капацитет за около 1 млрд. куб. м на година, което е около 1/3 от потреблението на България. Възможно е да бъде увеличен и да бъде достигнато до около половината от потреблението само по тази газова връзка".


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички