Правим ключова покупка, новини от Пеканов

Първият транш средства от Брюксел по Плана за възстановяване се очаква в края на годината, каза той

Правим ключова покупка, новини от Пеканов | StandartNews.com

До края на 2025 г. България трябва да има 5 медицински хеликоптери, закупени със средства от Плана за възстановяване. Това обяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в предаването “Лице в лице”.  

“Проектът за оказване на спешна медицинска помощ по въздух бе инициатива на президента Румен Радев. Той беше заложен в Плана за възстановяване и устойчивост миналата година. Ние смятаме, че това е изключително важен проект, тъй като ние сме последната страна, която няма такава система”, каза Пеканов. 

Той подчерта, че този проект ще се придвижи идните седмици или месеци. 

“В края на годината трябва да бъде обявена обществената поръчка, а в началото на 2023 г. да бъде избран изпълнител”, обясни Пеканов. 

По думите му до края на 2025 г. ще трябва да има обучени пилоти както да има т.н. хангари, където се съхраняват хеликоптерите.

"За да получаваме плащанията си от Брюксел по Плана за възстановяване, ние трябва да отчетем дадени резултати. По първото плащане, ние трябва да изпълним 22 мерки. При приемане на властта миналата седмица ние видяхме, че документите са почти готови за 21 от 22 мерки. Последният проект е за модернизиране на МВР, като ние работим с тях, за да може в оперативен порядък в следващите дни да има решение, за може да се изпълни тази мярка", обясни Пеканов. 

Първият транш средства от Брюксел по Плана за възстановяване се очаква в края на годината, каза той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай