Предоставяме наш батальон на НАТО, ще действа ли зад граница

Няма да предоставме наши самолети на Украйна

Предоставяме наш батальон на НАТО, ще действа ли зад граница | StandartNews.com

Българска бойна батальонна група е прехвърлена под командване на главнокомандващия на НАТО.

Това обяви министърът на отбраната Драгомир Заков в предаването "Още от деня" по БНТ.

По думите му съставът на батальонната група все още се попълва, като може да бъде подсилена и от страни съюзници. Тя ще оперира на българска територия, но според плановете на НАТО може да действа и в друга държава, обясни военният министър.

"Това не означа, че утре тя ще тръгна на подобна мисия извън граница. Това се случва по съответните процедури в НАТО, като България е част от това решение", посочи той.

Въпросът за предоставяне на самолети Миг-29 на Украйна не стои на дневен ред, тъй като това е оборудване, което ни е необходимо, посочи Драгомир Заков. Охраната на българското въздушно пространство е гарантирана единствено в рамките на колективната отбрана в НАТО и в рамките на Европейския съюз, увери военният министър.

"Очевидно Полша е преценила, че може да предостави исканата от Украйна помощ, а САЩ от своя страна са преценили, че няма как да съдействат в тази ситуация. Подобни искания имаше към всички държави, публични, които имат същия тип самолет. Ние имаме самолет МИГ 29, но само половината използваме за "еър полисинг". Ние охраняваме освен своето въздушно пространство и въздушното пространство на НАТО, така че няма как ние да предоставим нашите самолети и да няма с какво да го охраняваме", каза Заков.

По думите му преди началото на войната въпросът за дипломатическо решение е стоял на масата и в НАТО са били готови на преговори.

"Преди началото на войната имаше пропаганда как Украйна е много слаба, как имало натовски съоръжения на територията й, а такива и до момента не са открити. В крайна сметка руското ръководство се самозаблуди в контекста на тази пропаганда - че Украйна ще падне бързо, че президента Зеленски ще избяга, че руските войски ще бъдат посрещнати едва ли не със знамена, просто нищо оттова не се случи", обянси военният министър. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай