Коалицията предаде Каримански. Не го избра за шеф на БНБ (ОБНОВЕНА)

Решението взе Народното събрание

Коалицията предаде Каримански. Не го избра за шеф на БНБ (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Управляващата коалиция предаде Любомир Каримански, председател на Бюджетната комисия в НС. Той не стана управител на БНБ, защото коалиционните партньори на ИТН не го подкрепиха.  За него гласуваха само депутатите на Има такъв народ и на ДПС като само два гласа не стигнаха за избора му.

Два вота се състояха в пленарна зала. В първия Каримански събра 57 гласа „за”. "Възраждане" гласуваха против, "Продължаваме промяната" - въздържали се, Демократична България - също. БСП гласува против, 7 от депутатите й се върдържаха.

ГЕРБ не участваха във вота с мотива да видят дали управляващите са взели единно решение. Такова нямаше. Тома Биков поиска прегласуване. При него във вота участваха 235 народни представители. 59 бяха за, 36 против, 140 се въздържаха. Само един депутат от ГЕРБ гласува "за", останалите бяха въздържали се и така наклониха везните Каримански да не бъде избран. За избора бяха необходими 61 гласа.

За Каримански бяха 33 от ДПС и 25 от ИТН. Против гласуваха двама от ПП, 18 от БСП, 3 от "Демократична България" и 13 от "Възраждане". Копчето "Въздържал се" натиснаха 65 от ПП, 56 от ГЕРБ, 7 от БСП и 12 от ДБ.

Любомир Каримански взе думата чак след гласуването. Той отхвърли всички обвинения за професионалната и личната си репутация. Видимо огорчен той заяви, че е научил много и важни уроци около надпреварата за поста и подчерта, че доверието е било загубено.

Макар и без да ги назовава изрично, Каримански се обърна към партньорите на "Има такъв народ" в управляващата коалиция - "Продължаваме промяната", обвинявайки ги, че несправедливо са го атакували за "спорна репутация", предлагали са му "като подкуп" други постове и са поставили избора в ситуация да зависи от опозицията, издигайки втора кандидатура срещу него. По думите му случилото се около него в последния месец е донесло много и важни уроци.

"Доверието е много ценен капитал... Струваше ли си да се похарчи толкова доверие с лека ръка?, попита Каримански, обръщайки се към "Продължаваме промяната". И допълни: "Сигурно ще научите този урок в следващите дни, месеци и години". Изказването му беше посрещнато с ръкопляскания и ставане на крака от депутатите от "Има такъв народ".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай