Поправка ДПС спаси управляващата коалиция

Благодарение на Движението парламентът прие решение за Украйна, приемливо за всички

Поправка ДПС спаси управляващата коалиция | StandartNews.com

Поправка ДПС спаси управляващата коалиция. След цял ден дебати по трите варианта за проекторешение в помощ на Украйна Движението даде приемливата за всички, включително и за партиите от управляващата коалиция, редакция на текста. В него не присъстват думите "оръжие" и "боеприпаси", които вещаеха разпадане на четворната коалиция, защото БСП заплаши, че ако бъдат записани в крайния вариант, напуска коалицията.

Управляващото мнозинство се позова на писмо от президента на Украйна Володимир Зеленски, входирано в българския парламент от посланик Виталий Москаленко. Властта искаше в крайния вариант на решението да се цитират писмото и входящият му номер, за да е ясно каква помощ оказва България.

В т. 2 на решението, където ще цитирате писмото -  моля ви, не го правете. Никой парламент не може да взема решение, което е задължително за цялата страна, в което се цитира искане на дипломат, каза от трибуната на НС зам.-председателят на ДПС и на ПГ на Движението Йордан Цонев.

Повярвайте ми, ако го направите, това ще се учи в дипломатическите училища след време като негативен пример. Това е тежко унижение на дипломатичността в страната и абсолютно безпрецедентно - някой да се съобразява с писмо и искане на дипломат, каза Цонев.

От името на ДПС Йордан Цонев предложи в проекторешението за помощ на Украйна да се изброят всички искания на страната - жертва. Виждам, че има съгласие да ги удовлетворим. Но нека го направим по начин, с който да защитим честта на институцията Народно събрание, обясни Цонев.

Точно така и стана. В проекторешението на парламента, одобрено с 200 гласа "за" бе записано, че България оказва помощ на Украйна за:

1. Продължаване на подкрепата за членство на Украйна в ЕС.

2. Помощ за украинските граждани, бягащи от войната - законодателни и организационни мерки с цел подобряване на капацитета за приемане на и възможностите за интегриране до създаването на условия за тяхното трайно завръщане в Украйна.

3. Осигуряване на възможност за изнасяне на зърно във Варна.

4. Засилване на енергийното сътрудничество, в частност доставки на електроенергия от Украйна и природен газ.

5. Ремонтна дейност на украинска военна техника в българските военни предприятия.

6. Продължаване на доставките на хуманитарна помощ - лекарства, дрехи и храни.

Това решение бе подкрепено от 200 народни представители, 16 бяха "против", а един се въздържа. "За" гласуваха народните представители от "Продължаваме промяната", ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ". Против бяха "Възраждане", както и по един депутат от ПП, БСП и ИТН. Един депутат от ИТН се въздържа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай