Помощ за печатните медии: Да ползват държавни имоти без търг

Депутатът Радомир Чолаков внесе предложение за промяна в Закона за държавната собственост

Помощ за печатните медии: Да ползват държавни имоти без търг | StandartNews.com

Депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков заедно със свои колеги внесе предложение за  изменение на Закона за държавната собственост, което ще даде възможност на печатните медии да могат да получават без конкурс помещения, които са държавна собственост. Целта е да бъде подпомогнат този все по-застрашен от изчезване бизнес.

В мотивите към проекта е записано, че държавата, в лицето на различните ведомства и областни управи, трябва да създава условия за несмущавано издаване на печатни изделия, като предоставя на техните издатели имоти под наем, които са частна държавна собственост, без конкурс или търг.

Ето какво пише в мотивите:

"Печатът, като една класическа медия, е в основата на цялата изградена върху него система на медии и основополагащ фактор за формиране на индивидуалното и общественото мнение, а оттам и крайъгълен камък на праровия ред. През последните години печатът е подложен на изключителна конкуренция от електронните и други медии, като редица печатни изделия бяха принудени от пазарните условия да преустановят дейността си. Това се отнася не само до малките населени места, но и до областни центрове, които на практика останаха без печатни издания. Същото се отнася и до национално разпространяваните печатни издания. Би било погрешно това да се обяснява с обичайните пазарни процеси и да се приема за естествено, тъй като с всяко прекратило дейността си печатно издание заглъхва една трибуна, чрез която обществото може да получава пълна картина на значимите информации, мнения и гледни точки. Не по-малко важен е въпросът, че печатните произведения, които добре регулирани от законодателството, представляват и предприятия, които създават работни места и допринасят за общото развитие на икономиката на страната, чрез заплащаните от тях данъци, осигурителни вноски и други плащания към бюджета. 

Същевременно, именно поради кризисната ситуация на пазара на печатните произведения, тяхната функция на стопански субекти все повече отстъпва на заден план пред тяхната социална и културна функция. Няма да е пресилено да се каже, че печатните произведения, които все още излизат, имат повече характера на изпълнение на обществена мисия, отколкото на бизнес, какъвто печатното дело от много време насам е само формално.

Няма европейска страна, в която печатните медии да не ползват една или друга форма на подкрепа и насърчение. Само преди няколко седмици Гърция е получила разрешение от ЕК да предостави на своите печатни и други медии държавна помощ в размер на 20 млн. евро, като директни плащания на заплати и други разходи. България е може би единствената страна, в която крайно изостреното разбиране за печата като ординерен бизнес доведе до споменатите неблагоприятни тенденции. Очевиден факт е, че това разбиране се отрази толкова разрушително върху общия медиен пейзаж. Дали от това не страда и политическата система като цяло е вече риторичен въпрос. 

С настоящото изменение и допълнение на едно изречение от една алинея на Закона за държавната собственост се предвижда издателите на печатни произведения да могат да ползват под наем имоти - частна държавна собственост без търг и конкурс. С това те биват приравнени на неправителствените орагнизации, регистрирани за дейност в обществена полза. Защо печатните произведения могат и следва да бъдат приравнени на структурите на гражданското общество се обяснява със скицраната по-горе тяхна функция на посредник и фактор във формирането на общественото мнение, без което другите структури не биха могли да изпълняват оптимално своите задачи.

Предвижда се този облекчен режим да се използва от издатели, които изпълняват условията на Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, с което индиректно се насърчават конкретните издателски предприятия, а не всяка парамедийна структура.

В крайна сметка законопроектът не задължава държавата и нейните органи да предоставят държавни имоти на издатели на печатни произведения. Той просто насочва вниманието върху факта, че местният, регионален и национален печат имат особено значение за демократичния правов ред и да нещо много повече от ординерен бизнес.

Доколкото този законопроект е придружаван от аналогичен законопроект за изменение и допълнение на Закона за общинската собственост, се надяваме, че би била стимулирана една положителна конкуренция между държавните и общинските власти за подкрепа на печатните медии. От която биха спечелили всички, а най-вече обществото".

Вносители:

Радомир Чолаков, Тома Биков, Десислава Атанасова, Томислав Дончев, Костадин Ангелов, Деница Сачева.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай