Полски двигатели в помощ на българските самолети МиГ-29

Полша пое ангажимент за извършването на ремонт на шест двигателя

Полски двигатели в помощ на българските самолети МиГ-29 | StandartNews.com

Министерството на отбраната търси решение за продължаване на експлоатацията на самолетите МиГ-29 чрез извършване на ремонт и/или достави с подкрепата на Полша. Това каза в отговор на парламентарен въпрос министърът на отбраната Димитър Стоянов, информира БНТ.

В началото на август е изпратено запитване за закупуване или ремонт на 6 броя двигатели до Полската страна. В резултат от проведените срещи Полша пое ангажимент за извършването на ремонт на шест двигателя, каза министър Стоянов.

Той съобщи още, че Полското министерство на отбраната е взело решение да свали от експлоатация един самолет МиГ-29 и двигателите му да бъдат подготвени за предоставяне чрез продажба на България.

„В Министерството на отбраната е получена информация, че Полша ще предложи оферта и проект на договор през следващата седмица“, допълни министър Стоянов.

По отношение на ремонта на 6 двигателя, който се очаква да приключи до края на 2022 година, Министерството на отбраната е изпратило до полската страна проект на междуправителствен договор.

Сключването на такова споразумение вероятно ще изисква малко повече време, отчитайки и необходимостта от последваща ратификация от Народното събрание, поясни министър Стоянов.

„Предприетата от служебното правителство стъпка по закупуване на два и евентуално ремонтиране на 6 двигателя не гарантира дългосрочната експлоатация на самолетите МиГ-29, а цели осигуряването на подготовката на летателния състав на приемливо ниво до края на 2023 г.“, поясни министър Стоянов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай