Събота,

Полша нанася удар по Русия чрез помощ за България

От: Рачо Рачев -
6205
Полша нанася удар по Русия чрез помощ за България
A
A
A

Варшава може да съдейства за поддръжката на българските МиГ-29, като експертни екипи ще обсъдят незабавно тази възможност, стана ясно след срещата на президента Румен Радев и полския му колега Анджей Дуда в София. Въпросът е чувствителен за страната ни, тъй като в момента единственият вариант изтребителите да бъдат ремонтирани и поддържани е чрез Русия, което означава на Москва да се платят стотици милиони.

Държавният глава за пореден път постави акцент върху необходимостта страната ни да гради собствен отбранителен капацитет.

Годините наред неглижиране на проблемите на отбраната в България доведоха до определен дефицит на способности. Особено критичен в България е проблемът с изтребителната авиация, където ресурсът на двигателите на самолетите изтича до края на тази година. А оперативна готовност на ескадрила F-16 за носене на бойно дежурство може да очакваме евентуално около 2030 г., каза президентът и предупреди: "Ако не се предприемат спешни мерки, има риск да загубим въздушен суверенитет."

Затова след разговор полският президент е заявил готовност незабавно експертни екипи да обсъдят възможността за оказване на съдействие на България за поддръжката на МиГ-29 с възможностите на полската индустрия и военновъздушни сили, съобщи Радев.

Двамата президенти са единни и за подобряване на енергийната свързаност. Обсъдихме дори с президента Дуда възможността да изградим такава система от тръбопроводи по цялото продължение на Източния фланг. Този подход именно ще предложим и на предстоящата среща на върха на НАТО. Част от тези проекти може да бъдат реализирани и с финансовите механизми на алианса, обясни Радев.

Трябва да се освободим от доминацията на Русия при доставките на нефт и газ. Русия в момента ни показва какво значи терор, но в миналото ни е показвала какво означава енергиен шантаж, заяви Анджей Дуда.

Двамата са обсъдили и бежанската криза. Искам да призова българското правителство за разглеждане на възможността за изпращане на индивидуални защитни средства за цивилното население на Украйна - бронежилетки, каски, друго необходимо оборудване, особено с акцент на районите, където преобладава българско малцинство, подложено на обстрел, каза Радев.

Моите съотечественици, поляците, гледат Мариупол и виждат Варшава през 1944 година, когато Хитлер и нацистите бомбардираха цивилни хора и сгради, заяви Дуда.

Президентът на Полша обяви, че страната му предвижда разходите й за отбрана да станат 3% от БВП от 2023 година.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички