Събота,

Политолози прогнозират оцеляване на управляващата коалиция

От: Рачо Рачев, кадър Нова ТВ -
1145
Политолози прогнозират оцеляване на управляващата коалиция
A
A
A

В Народното събрание днес ще бъде решено дали да се даде мандат на кабинета „Петков” за предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна. Към момента предварителните нагласи показват, че БСП и „Възраждане” не одобряват военната помощ. А от БСП дори се заканват да напуснат управляващата коалиция, ако това се случи.

„Има значение не само формулировката, но и какво ще бъде направено след това. Широк мандат може да бъде даден на правителството, но после кабинетът може да действа или с боеприпаси и оръжие, или с военноремонтните дейности. През цялото време ще е ходене по въже”, коментира социологът Първан Симеонов.

Според него БСП започва да прави „плавен завой”. „По всичко личи, че БСП търси начини да остане в коалицията. А коалицията търси начин всички да са доволни – и западните партньори, и обществото, и БСП”, коментира Симеонов.

„Управлението знае, че не може да произведе друга политическа конструкция. Балансът е много деликатен и труден. Коалицията не излъчва стабилност, защото са в тази ситуация от 2 месеца”, заяви политологът Анастас Стефанов.

„Нинова най-вероятно ще успее да вземе някакъв политически дивидент, тъй като постави някаква червена линия и се върви плавно към политическо решение, което да удовлетворява нейните партийни интереси”, каза Стефанов.

Според социологията обществото чува повече президента. „В България на всичко казваме „да”. Нинова в последните години си изработи образа на политик, който казва и „не””, заяви Първан Симеонов. Според него мнозина подценяват комбинативността на Петков и Василев, които категорично „не са наивници”. „Най-вероятно ще намерят начин. Нито западните фактори искат нещата в България да се разклатят, нито опозицията, нито обществото”, смята Симеонов. „Хората не искат вътрешнополитически трусове, искат някой да си върши работата”, каза той.

Според Анастас Стефанов президентът е взел определена политическа линия, която изповядва неговите собствени интереси. „Колкото повече властта изпада в хаос, толкова повече президентът настъпва там и формулира своята теза. Това води до по-студените отношения. Струва ми се, че президентът ще продължи по тази линия”, прогнозира Стефанов.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички