Политолози прогнозират оцеляване на управляващата коалиция

Коалицията търси начин всички да са доволни – западните партньори, обществото и БСП

Политолози прогнозират оцеляване на управляващата коалиция | StandartNews.com

В Народното събрание днес ще бъде решено дали да се даде мандат на кабинета „Петков” за предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна. Към момента предварителните нагласи показват, че БСП и „Възраждане” не одобряват военната помощ. А от БСП дори се заканват да напуснат управляващата коалиция, ако това се случи.

„Има значение не само формулировката, но и какво ще бъде направено след това. Широк мандат може да бъде даден на правителството, но после кабинетът може да действа или с боеприпаси и оръжие, или с военноремонтните дейности. През цялото време ще е ходене по въже”, коментира социологът Първан Симеонов.

Според него БСП започва да прави „плавен завой”. „По всичко личи, че БСП търси начини да остане в коалицията. А коалицията търси начин всички да са доволни – и западните партньори, и обществото, и БСП”, коментира Симеонов.

„Управлението знае, че не може да произведе друга политическа конструкция. Балансът е много деликатен и труден. Коалицията не излъчва стабилност, защото са в тази ситуация от 2 месеца”, заяви политологът Анастас Стефанов.

„Нинова най-вероятно ще успее да вземе някакъв политически дивидент, тъй като постави някаква червена линия и се върви плавно към политическо решение, което да удовлетворява нейните партийни интереси”, каза Стефанов.

Според социологията обществото чува повече президента. „В България на всичко казваме „да”. Нинова в последните години си изработи образа на политик, който казва и „не””, заяви Първан Симеонов. Според него мнозина подценяват комбинативността на Петков и Василев, които категорично „не са наивници”. „Най-вероятно ще намерят начин. Нито западните фактори искат нещата в България да се разклатят, нито опозицията, нито обществото”, смята Симеонов. „Хората не искат вътрешнополитически трусове, искат някой да си върши работата”, каза той.

Според Анастас Стефанов президентът е взел определена политическа линия, която изповядва неговите собствени интереси. „Колкото повече властта изпада в хаос, толкова повече президентът настъпва там и формулира своята теза. Това води до по-студените отношения. Струва ми се, че президентът ще продължи по тази линия”, прогнозира Стефанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай