Политолог с прогноза ще има ли предсрочни избори

Ще видим дистанциране в коалиционните партньори по неприятни за избирателите теми

Политолог с прогноза ще има ли предсрочни избори | StandartNews.com

Няма да се стигне до нови предсрочни избори в скоро време, заяви в предаването "Офанзива" по НоваНюз политологът от "Тренд" Димитър Ганев.

"Формациите нямат интерес от нов вот, затова ще крепят правителството. Ще видим дистанциране в коалиционните партньори по неприятни за избирателите теми на конкретна партия", смята Ганев.

Проблемът пред Кирил Петков и правителството му е, че заради повишаващите се цени на услуги и стоки, кредитът на доверие може да бъде по-лесно изхарчен. Това ще създаде проблеми на кабинета след 6-7 месеца.

По думите на Ганев има потенциал за протести. "По-вероятно бе да се случи, ако правителството беше в третата си година. Би трябвало да се даде първоначален толеранс от 100 дни относно оценките за новия кабинет. Социалната криза е най-сериозното нещо, пред което ще се изправят- високите цени на всички стоки. Коронавирусът се превръща във фонова тема", сподели той. И обясни, че вероятно ще има напрежение между президентската институция и управляващата коалиция.

Димитър Ганев посочи, че няма партия, която е била във властта, а след това е увеличила електората. "БСП трябва да се запита за спада на резултатите си. Линията на Нинова е отстраняване на видни фигури от вътрешнопартийната опозиция. Това дава негативен резултат. Изключването на Кирил Добрев ще продължи тенденцията", коментира Ганев. Той прогнозира, че Крум Зарков ще обедини основните опозиционни групи в БСП зад себе си. "Корнелия Нинова ще използва силните си позиции на вицепремиер, за да обещае доста неща на делегатите в партията", подчерта политологът.

И допълни, че "Възраждане" вероятно ще вземат гласувалите за "Има такъв народ", които подкрепят премахването на зеления сертификат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай