Политолог с ключова прогноза за балотажа

Доц. Буруджиева определи като големи предстоящите балотажи в София, Пловдив и Варна

Политолог с ключова прогноза за балотажа | StandartNews.com

Добрата новина е, че няма обструкции относно честността на изборите, въпреки че те бяха проведени изцяло с хартиен вот.

Това каза пред БНР политологът доц. Татяна Буруджиева и коментира:

"Гласуването показа, че абсолютно излишно се фокусираме върху спора - дали хартия, дали машини. Хората трябва да могат да имат избор и няма никакво значение технологията за доверието в изборния процес".

Според нея избирателите на ПП-ДБ поколенчески са реагирали на това, че някой се стреми да им отнеме възможността да гласуват с машини.

Доц. Буруджиева определи като големи предстоящите балотажи в София, Пловдив и Варна:

"Битката между ПП-ДБ и ГЕРБ ще се състои във Варна, не в Пловдив и в София". 

По думите на политолога кампанията на Ваня Григорова в София показва, че при мажоритарни избори "една мажоритарна кампания може да постигне огромен ефект".

"Интересно е на балотажа да видим дали мажоритарната кампания ще мотивира хората да гласуват, или пропорционалната кампания, каквато досега беше на Васил Терзиев. Сега той има възможност да се обърне и да прояви мажоритарен характер на кампанията. А тя да покаже дали чисто политическа кампания е способна да мотивира българите, които много сериозно се отказаха от активност на местния вот".

Очакването на доц. Буруджиева е на балотажа избирателната активност да не бъде по-висока от тази на първи тур на местните избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай