Политолог разпердушини управляващите, няма прошка за тях

Лайтмотивът "срещу Борисов" бе спойка, заварка до края на миналата година

Политолог разпердушини управляващите, няма прошка за тях | StandartNews.com

"Изправени сме пред ред изпитания като държава, за които никой сякаш не иска да ни представи хоризонт. На кризите, които чукат на вратата, трябва да бъде отговорено по много по-адекватен и решителен начин", предупреди в интервю за БНР политологът Анастас Стефанов от Изследователски център "Тренд".

"Фактът, че ври и кипи, не може да говори за каквато и да е устойчивост. Единствената устойчивост, за която можем да говорим – не съм сигурен, че има субект, на който в момента да си носи отговорността за управлението в държавата, независимо от политическите заявки, които чуваме", подчерта Стефанов.

Политологът не смята, че на настоящото управление "трябва да му се прощават видимо комуникационните и политически грешки, с които ни сюрпризира почти всеки ден".

Коалицията не успява да формира дневен ред по нито един социален проблем, по нито една по-голяма секторна политика, изтъкна Стефанов. По думите му коалиционното управление трябва да ни увери, че в края на декември "не са се разписали всички под празен чек".

Той е на мнение, че мнозинството се кара "за някакви неща извън дневния ред на обществото и сякаш живеем в паралелни светове". "Виждам само производство на конфликти по процедури, а не по политика. Непрекъснато някой е сърдит на другия в четворната коалиция. Няма елементарни механизми за разговор и чак когато се опъне тетивата до краен предел, се сещат, че могат да седнат на коалиционен съвет", разкри Анастас Стефанов.

Лайтмотивът "срещу Борисов" бе спойка, заварка до края на миналата година, отбеляза Анастас Стефанов. "Оказа се, че политическата постройка, ако е само върху това, е върху кух крак", посочи той.

Властта трябва да се отвори за разговор с отделните съсловия и с обществото, а не да говори сама със себе си, защото това не е добър знак, подчерта Стефанов.

Според политолога няма революционна обстановка в страната, но сме "в сложно, изпитателно време" и натрупали се кризи. "Имаме кризи, които са тлеещи в нашето общество и стоят нерешени."

"На линията загряват субекти, които чакат своя шанс. Разбира се, че има субекти, които трупат електорални дивиденти. Колкото до капацитета на правителството, оценката я дава най-вече обществото. Данните, които регистрираме всеки месец, и не само нашите, виждаме отчетлив отлив на доверие, най-вече към правителството", заяви Анастас Стефанов.

Той посочи, че след рестарта и освежаване на системата през изминалата година на избори, "този кредит беше изчерпан прекалено бързо".

"Президентът Радев видимо беше трансферирал легитимност на това управление. Още през януари обаче загатна, че това няма да е линия и няма да е кредит, с който управляващите ще се ползват. Все повече е ясно, че президентът демонстрира разграничение от тази власт", изтъкна още в анализа си Стефанов. 

"Не смятам, че на президента трябва непрестанно да му се приписва непременната роля на политически инженер. Особено в тази конюнктура, ролята, която е заел президентът, е тази, която обслужва неговия интерес. Това, че конструира политическа физиономия, която го отличава от всички, си е преследване на негов личен политически интерес."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай