Политолог разкри кое заплашва управляващите с предсрочни избори

Според Димитър Ганев по-малко вероятен е вариант за втори кабинет в този парламент

Политолог разкри кое заплашва управляващите с предсрочни избори | StandartNews.com

Ако една от формациите, които са в управляващата коалиция, я напусне, ще последват предсрочни избори. Проблемите пред властта са много, но в момента сред най-горещите е изборът на управител на БНБ, стана ясно от думите на политолога Димитър Ганев.

"Коалицията стъпва на стабилен фундамент - те са против предсрочни парламентарни избори, защото нямат интерес. Която и от формациите да излезе от коалицията, би означавало предсрочни избори", каза Ганев пред НоваНюз.

Много малко вероятно изглежда управляващото мнозинство да се преформатира заради решението да се предостави военна помощ на Украйна. Явно няма да се стигне до компромис по този въпрос, тъй като БСП са категорично против.

По думите на Ганев по-малко вероятен е вариант за втори кабинет в този парламент. "След арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова вратата беше хлопната. ГЕРБ има нов опонент - "Продължаваме Промяната", вече не е президентът", посочи той.

Според него Андрей Гюров няма как да бъде подкрепен от опозиционна партия за управител на БНБ, по-скоро това може да се случи с Любомир Каримански. "Има и трето име с не по-малки шансове - Димитър Радев. Ако нито Гюров, нито Каримански събере мнозинство, ще остане сегашният гуверньор", прогнозира Ганев.

По темата за Северна Македония политологът подчерта, че мнозинство в Народното събрание не може да се събере, но решение може и да има и чрез Министерския съвет.

"Опозицията ще отвори много мощен фронт в коалиция с БСП и "Има такъв народ", ако "Продължаваме промяната" настояват без компромис да се вдигне ветото на преговорите на Република Северна Македония. Това може да стигне близо до разпад на коалицията", смята Ганев. И допълни, че ключови ще бъдат президентските избори във Франция, след които ще има развитие.

Според проучвания БСП, "Възраждане" и "Продължаваме Промяната" са застрашени от новия проект на Стефан Янев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай