Политолог попари БСП с лоша прогноза

Може да се отвори място за нова формация

Политолог попари БСП с лоша прогноза | StandartNews.com

"Вече можем да кажем, че БСП е партията на Корнелия Нинова. Това е добре за Нинова, но не знам колко е добре за БСП. Инерцията е силно нещо, политиката често е това, отвътре погледнато. Отвън обаче е по-ясната картина.

Отвън изглежда така, че все едно БСП се свива. Сега прилича на чистка, на единоначалие. Може да се окаже, че БСП като СДС не си намира нова работа след края на прехода". 

Това каза пред БНР Първан Симеонов от "Галъп Интернешънъл". 

Според него това, което се случва с БСП, е симптоматично за това, което се случва с добрите партийни организации въобще: 

"Може би на мода идват друг тип движения, по-избухливи, по-мрежови, по-разтегливи. Но нека отбележим и един успех на Корнелия Нинова - БСП стана приемлива опция за участие в управлението. Картината не е черно-бяло. Но случилото се на Конгреса не говори добре за случващото се в БСП". 

Социологът посочи, че се отваря място за нова формация, но подчерта, че трудно се създава нова партия с отломки:  

"Това, което Нинова е прочистила от БСП, трудно може да състави партия. Има шанс и това е президентът Радев. Той е главната фигура в това пространство. Той е харесван и не само от бесепарите, но и от по-широк кръг от хора. Може би занапред ще наблюдаваме тихо противоборство Радев - Нинова. Нинова възприема Радев като конкурент, това е голяма политическа грешка на БСП. БСП проявява ревност на монополист". 

В предаването "12+3" Симеонов допълни, че интересното във втория мандат на Румен Радев е какво следва след него: 

"Има предизвикателства - какви ще са отношенията с правителство, какво ще стане с конституционния дебат, има кризи, които могат да се приписват на президента. Предният мандат имаше негативна програма - имаше опонент. Това прави нещата по-трудни, защото понякога позитивната програма е по-трудна от негативната". 

За социолога управленският стил на Кирил Петков е включващ, "постъпва гъвкаво, опитва да не се кара с никого, има гъвкава политическа линия":  

"Има опасност много хора да си кажат, че и ранният Бойко Борисов дойде с харизма, беше гъвкав, мислеше в движение. Много хора могат да направят паралел между онова и това управление. Разликата днес може да бъде в предвидимостта, решителността. Ходи по въже настоящето управление. Това е харесвано управление, но все още сме в медения му месец".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай