Политолог каза ще има ли избори или ремонт на правителството

Маските паднаха. Разбра се кой кой е, кой за какво играе, кой е готов да действа

Политолог каза ще има ли избори или ремонт на правителството | StandartNews.com

Стана явна рязката еманципация на правителството на "Продължаваме промяната" (ПП) от президента Радев и има съвсем очевидно разделение по оста да се купува ли руски газ по новите условия на "Газпром", заяви пред БНР политологът Явор Сидеров.

"Маските паднаха. Разбра се кой кой е, кой за какво играе, кой е готов да действа в моменти, в които ножът опира до кокала и в каква посока", каза Сидеров. По думите му "дошло е време разделно".

Предсрочните избори не са опция в момента, но размесване и правителствен ремонт може да има, прогнозира Явор Сидеров. Според него е налице "фино калиброване на позициите по най-различни теми".

"И промени в правителството, и размествания на политическите пластове са напълно възможни, но не мисля, че сме на прага на предсрочни избори точно сега", обясни политологът.

За разлика от други страни, газът съставлява 14% от енергийния микс у нас, но те са важни, защото имат социално значение и отчасти захранват индустрията. "Отзвукът от спирането на газа има много по-директен социален ефект. Има социална цена това. Тя ще се усети следващата зима. В индустрията се усеща сега и веднага. Но като цяло не е катастрофа", смята Явор Сидеров.

От ключова важност е въпросите на енергийната политика в ЕС да бъдат договаряни колективно, за да може да бъде силен на масата на преговорите и да не се получава разнобой, коментира Сидеров.

"Просто трябва да се говори на един глас. Този разнобой се получава от обективни реалности. Политиката на руската страна винаги е била да се договаря индивидуално, за да може индивидуално за извива ръце", смята той.

Според Сидеров от посещението на българската делегация в Украйна "особени нови потресаващи разкрития няма да дойдат", защото знаем какво става на терен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай