Вторник,

Политолог дава месец-два живот на бъдещото правителство

От: Рачо Рачев, кадър БНТ, архив -
Политолог дава месец-два живот на бъдещото правителство
A
A
A

Правителството, което се строи в момента няма да издържи повече от месец-два, смята политологът Калоян Методиев.

"Според мен се бърза, защото кабинетът е тежък, с четири партии, докато страната е в критична ситуация - закъснели сме по всички европейски програми и фондове, цените са извън контрол. Сглобяването на хаотично правителство с неясни отговорности и да не се знае кой какво прави, след месец-два ще събори всичко", каза Методиев пред БНТ, цитиран от "Епицентър".

Според него формирането на новия кабинет трябва да върви спокойно, разумно и законово, тъй като "един детайл може да се окаже пукнатината, от която да зейне пропаст след няколко месеца".

По думите му се пробват имена на министри в общественото пространство, което е ненужно да се прави. Нямаме вече време и нерви за експерименти и такива игрички на дребно, смята Методиев и подчерта, че няма как да има правителство без БСП, ДБ и ИТН.

По отношение на президента политологът посочи, че в момента Румен Радев е номер едно в държавата. Той е големият победител, оказа се най-умният и хитър политик в страната. Има силно влияние в обществото. Вече осем месеца управлява чрез служебен кабинет. Той е господарят на държавата в момента, коментира той.

На въпрос за бъдещите министри Методиев отбеляза, че имената в новия кабинет са от голямо значение, тъй като от тях ще зависи динамиката и развитието на институциите. "Бих посъветвал партиите много добре да си подберат имената на министрите, макар че в момента сме в ситуация на обществена анестезия, тъй като 70% от хората не отидоха да гласуват на изборите'', напомни анализаторът.

За първите впечатления от живота на 47-ото Народно събрание Калоян Методиев посочи, че сме станали свидетели на личностни нападки и конфронтация. Няма добър тон, няма диалог, не виждам перспектива това да се промени, а напротив – ще се задълбочава. Липсват фигурите, които да внесат спокойствието. Има тежки проблеми за решаване, защото останалите държави вече си харчат парите от Плана за възстановяване, решават си проблемите с ваксинацията и ковид пандемията. Изоставаме с поне пет обиколки от ЕС, коментира той.

Според Методиев никой няма да даде на новото правителство необходимите 100 дни толеранс. "Няма да има нито 100 дни толеранс, нито спокойствие. Това преливане на министри от служебния кабинет в редовен няма да позволи да има 100 дни. Ако искат рестарт и обновление, да рискуват с нови имената, за да не наследят греховете на служебното правителство'', смята Методиев.

Политологът посочи, че така афишираната промяна в страната едва ли ще настъпи, защото за тази цел трябва да има спокойна политическа среда, което би било трудно за постигане при тази конфигурация.

Освен това 70% от българите някъде се скриха. С 30% избирателна активност не може да се прави промяна, отсече накрая Калоян Методиев.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички