Поканиха Митрофанова в МВнР. Ще се яви ли

Посланичката на Русия е отказала да се яви и ще прати свой заместник

Поканиха Митрофанова в МВнР. Ще се яви ли | StandartNews.com

Правителството е в течение на обстоятелствата около разследването за шпионаж в полза на Русия и работи заедно със службите. Премиерът координира работата с МВнР. Днес е била поканена посланичката на Русия у нас Н. Пр. Елеонора Митрофанова да се яви във Външно министерство, но на този етап е отказала и ще прати свой заместник.

Това заяви на брифинг пред медиите говорителят на кабинета Лена Бориславова по повод информацията, че Специализираната прокуратура и ДАНС извършват разследване за неправомерна разузнавателна дейност в полза на Руската Федерация. От прокуратурата съобщиха, че генерал от резерва, участвал в мисии извън България, е предавал информация на руски гражданин с дипломатически имунитет.

Лена Бориславова каза, че ще бъдат предприети всички необходими мерки, включително се преглежда необходимостта от идентифициране на допълнителни лица, които поставят под въпрос дипломатическия статус.

Тя заяви, че не знае колко време заподозреният руски дипломат е бил на територията на България.

На въпрос дали се проверяват връзки с български представители тя каза, че вярва, че се извършват всички необходими действия.

"Истина е, че от ескалиране на ситуацията между Русия и Украйна българските служби са в завишено ниво и степен на готовност и правят проверки по всички направления, които са от значение за националната сигурност", каза тя, цитира БНТ.

Бориславова информира, че не разполага и с информация кой е замесеният българин.

Говорителят на кабинета съобщи още, че МС е взело решение да се предостави хуманитарна помощ на Украйна под формата на болнично-медицинско оборудване като палатки, спални чували, генератори и други, както и лекарств като антибиотици и аналгетици.

Предстои и оказване на подкрепа на украинските граждани под формата на освобождаване от тол такси на конвой с хуманитарна помощ, които пътуват през територията на страната.

В контекста на колективния отговор на Европа и ЕС МС взе решение България да прекрати членството си в Международната инвестиционна банка и Международната банка за икономическо сътрудничество. Това е съгласувано от всички държави членки на ЕС, допълни още Бориславова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай