Подпукаха Петков за Македония, има ли договорки за ЕС

Сегашната ситуация в Украйна направи казуса РСМ още по-деликатен, каза премиерът

Подпукаха Петков за Македония, има ли договорки за ЕС | StandartNews.com

"Имаме ясно разписано споразумение в нашата коалиция, което спазваме. Едновременно с това, аз като премиер, по никакъв начин нямам правото, нито ще се опитвам да правя каквито и да било договорки", заяви премиерът Кирил Петков от парламентарната трибуна в отговор на въпрос на ДПС дали сам е договорил с Република Северна Македония да дадем съгласие да продължат преговорите си за влизане в Европейския съюз преди юни.

"Имаме рамкова позиция, декларация. Всяко едно решение трябва да се случи с гласовете не само на управляващите, но и на опозицията. Няма да се вземе каквото и да било решение без Народното събрание", категоричен бе Петков.

Сегашната ситуация в Украйна направи казуса РСМ още по-деликатен. Както знаете, Западните Балкани са също регион под риск и ние всички трябва да си даваме сметка, че сигурността им е от огромна важност за България. С голяма отговорност трябва да подходим към това решение. Хубавото е, че Европейската комисия заявиха, че са готови да бъдат гарант за правата на българите в РСМ, припомни Кирил Петков.

На вчерашната си среща с председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен премиерът е получил обещание от нея, че правата на българското малцинство в РСМ ще залегнат в преговорните глави за членството й в ЕС. Трябва да сме сигурни, че всички права на българите в РСМ са спазени и преговорната рамка ще допринесе за това добросъседство, посочи Петков.

В Република Северна Македония няма българско малцинство. Ние не желаем такова признаване. Ние искаме признаването на конституционен статут на държавотворен народ. Това са две много различни неща. Трябва много да се внимава с публичното говорене, защото това може да доведе до искане на реципрочни права, а българската конституция признава само индивидуални права, предупреди Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай