Петък,

Подкрепяме нови санкции срещу Русия. Говори Асен Василев

От: Рачо Рачев, сн. БТА, архив -
285
Подкрепяме нови санкции срещу Русия. Говори Асен Василев
A
A
A

"България подкрепя наложените санкции срещу Руската федерация във всички области. Ние сме готови да обсъдим и приемането на допълнителни ограничения, с цел оказване на натиск за спиране на войната срещу украинския народ. Ще продължи силната подкрепа за преодоляване на евентуални възможности за заобикаляне на санкциите", декларира вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, който взе участие в състоялото се днес редовно заседание на Съвет ЕКОФИН в Брюксел. това съобщиха от ведомството на Василев.

Финансовите министри обсъдиха икономическите последици от санкциите срещу Русия заради военната агресия срещу Украйна.

„Фискалният отговор няма да бъде достатъчен за преодоляване на ефектите върху националните икономики на държавите членки. Подкрепяме предложението за общи обществени поръчки, на ниво ЕС, за ключови енергийни и земеделски стоки, което ще предотврати ситуация, в която държавите членки наддават една срещу друга. В тази връзка е необходим координиран подход, от който да могат да се възползват всички. ЕС трябва да работи усилено, за да преодолее енергийната си зависимост от Русия“, заяви в своето изказване българският министър.

Съветът прие общ подход по предложението за Регламент за установяване на механизъм за въглеродна корекция на границите.

Съветът дискутира предложението за Директива за гарантиране на глобално минимално равнище на данъчно облагане за мултинационални групи в Съюза, което е изготвено в съответствие със споразумението, постигнато от Приобщаващата рамка на ОИСР през октомври 2021 г. за решение за справяне с данъчните предизвикателства, възникнали в резултат на дигитализацията на икономиката.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички