Плевнелиев върна закона за СРС-тата

Плевнелиев върна закона за СРС-тата | StandartNews.com

София. Президентът Росен Плевнелиев върна в Народното събрание за ново обсъждане разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за специалните разузнавателни средства, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава изразява резерви по отношение на някои текстове, тъй като счита, че те влизат в противоречие с основни конституционни принципи.

Законът въвежда правото на новосъздаденото Национално бюро за контрол на СРС да изисква информация и да дава задължителни указания на органите, които разрешават, използват и прилагат СРС. Тези разпоредби навлизат по недопустим начин в работата на разследващите органи и на съда.

Българското законодателство изисква разследващите органи и съдът да действат в рамките на закона и да вземат решения по вътрешно убеждение. Въвеждането на законодателна възможност един орган извън съдебната система да се намесва във формирането на вътрешното убеждение на магистратите, застрашава независимостта на съдебната система и може да затрудни значително нормалното функциониране на тези органи.

Президентът счита, че тези текстове се нуждаят от преосмисляне и от промяна, така че да не нарушават основни конституционни принципи.

На следващо място президентът изразява несъгласие по отношение на текста, регламентиращ парламентарния контрол. 

Президентът счита, че е недопустимо да бъде осъществяван парламентарен контрол от народните представители върху актовете на съда и вътрешното убеждение на магистрати и разследващи органи. Държавният глава счита, че уредбата на парламентарния контрол върху прилагането на СРС може да постигне полезния ефект, който преследва, ако бъде регламентиран в съответствие с принципите на разделение на властите и при зачитане на независимостта на съдебната власт.

Президентът изразява подкрепа за текстовете от закона, които са насочени към осигуряване на повече контрол върху прилагането на специалните разузнавателни средства (СРС), както и за тези текстове, които имат за цел да ограничат прекомерната употреба на такива средства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай