Плевнелиев: Сезирането на Конституционния съд е принципно

Плевнелиев: Сезирането на Конституционния съд е принципно | StandartNews.com

Ханой. „Въпросът за сезирането на Конституционния съд е принципен. Става въпрос не за Народното събрание и не за конкретното име, става въпрос за всички държавни институции – как назначават и как отзовават. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред български журналисти във Виетнам, цитиран от агенция „Фокус".

По думите му мотивите му не са за конкретен казус, а за условията за отзоваване от институциите.

„Държавните институции, като такива, включително и президентът, могат ли, когато пожелаят, да отзовават, при бих казал, доста неясни условия, когото са назначили. Мога ли аз да отзова назначените от мен конституционни съдии, когато пожелая? Може ли Народното събрание по същия начин да отзовава, когато намери за добре. Това е смисълът на въпроса. Нека всеки да се запознае с моите мотиви и аз съм убеден, че Конституционният съд ще реши", каза президентът Росен Плевнелиев.

По повод това, че мотивите му бяха публикувани след като вече беше отпътувал за Виетнам, Плевнелиев обясни, че става въпрос за процедура, която отнема време. Имало е консултации с професори по конституционно право и преподаватели в различни университети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай