Плевнелиев: Путин взе Крим, но загуби Украйна

За проблемите със Северна Македония той е съгласен, че без компромис прогрес няма да има

Плевнелиев: Путин взе Крим, но загуби Украйна | StandartNews.com

"Путин взе Крим, но загуби Украйна, която се интегрира със Запада. Това е заплаха за режима на Путин", заяви в интервю за НоваНюз бившият президент Росен Плевнелиев.

Той прогнозира, че ако Русия тръгне на мащабна война, предимно ще пострада самата тя, ще има сериозен отпор. "Украйна и Грузия могат да влязат в НАТО. НАТО не е съюз, който планира да атакува, това е отбранителен съюз, това, което говори Русия, не е вярно. ЕС и НАТО не могат да показват слабост сега", убеден е Плевнелиев.

Той смята, че не е ясна позицията на България в конфликта Русия-НАТО-Украйна. "Виждам колебливост в управлението по въпроси с НАТО, пробити сме от гледна точка на това, че Русия винаги е искала да дестабилизира Алианса, вкарва троянски кон. Хибридната война на Русия търси слабото място, намира го, и го експлоатира", подчерта той.

За проблемите със Северна Македония той е съгласен, че без компромис прогрес няма да има. "Но нашите съседи не искат да се реформират, а трябва да си коригират учебниците, да се откажат от езика на омразата  и за това трябва да има гаранции", смята още Росен Плевнелиев.

Бившият държавен глава определи срещата на Стево Пендаровски с ОМО "Илинден" като провокация към стремежа да се постигне съгласие между България и РС Македония.

"Русия използва всеки случай да дестабилизира Балканите, това се случва и със Северна Македония", подчерта още Росен Плевнелиев.

Плевнелиев коментира и смяната на ръководството на "Булгаргаз". "Това са последните, които не бяха "изчегъртани", лаконичен бе той.

Плевнелиев намира за добре, че ДАНС работи по случая. Той иска да разбере кой е извадил секретния договор между България и Азербайджан за доставка на газ и го е пуснал в интернет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай