Петър Витанов: Даваме оръжие, но БСП няма да напусне коалицията

Правителството няма да падне и без БСП, никоя политическа формация не иска избори

Петър Витанов: Даваме оръжие, но БСП няма да напусне коалицията | StandartNews.com

Всички партии - и отляво, и отдясно - са наясно, че България участва с оръжие в Украйна, заяви пред БНТ евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите и член на Националния съвет на БСП Петър Витанов.

Според него позицията, че страната ни може да е неутрална, е спекулативна и се ползва по-скоро за вътрешнополитически цели.

"В България това, което не приемат социалистите - това е лицемерие, защото докато министъра на икономиката отрича, виждаме как командващият украинската армия благодари за оръжието. България участва в абсолютно всички решения на ЕС и НАТО за Украйна. България участва с оръжия. Повтарям - участва! Ето, например, има един механизъм Peace facility -1,5 млрд. е гласуван от ЕС за военна и хуманитарна помощ. Така че от тази гледна точка България е солидарен член и позицията спрямо Русия е абсолютно ясна. Извинявайте, но тезата за неутралитет е спекулативна и позицията е ясна от всички партии - било то отляво или отдясно. Ясно е кой е агресора и кой е жертвата и това за неутралитета се ползва по-скоро за вътрешнополитически цели", каза Витанов.

Той допълни, че не мисли, че БСП ще излезе от коалицията. Не смята и че правителството ще падне без участието на социалистите, защото на никоя политическа формация не ѝ се ходи на избори.

"Въпросът е следният - дали този общоевропейски подход по отношение на въоръжаването е най-удачният - дали ни приближава към мира или към войната. Аз не споделям виждането, че предоставянето на оръжие би ни въвлякло във войната, но това не ни приближава към мира. И големият проблем е, че в Европа първоначално всички говореха за мир, а вече всички говорят за война до победа", обясни Петър Витанов.

Русия използва газовите доставки като политическо оръжие с цел да разедини страните-членки на ЕС. Според Витанов страната ни трябва да се съгласи на механизма на плащания, предложен от Русия докато ЕС не излезе с общо категорично решение за газовите доставки.

"Има основания за позицията на българското правителство, но тя е икономически неефективна. Нямаме добра инфраструктура, защото не сме диверсифицирали доставките. Защо хранилището в Чирен е пълно на 17%? Значи не сме се подготвили добре - този месец за подготовка как го използваха? Газът е сложно нещо, това не е като да си купиш баничка. Да взимаме от Катар - хубаво, ама Катар има дългосрочни договори и за да вземем оттам - трябва някой да се откаже. Азербайджан не е лампата на Аладин да огрее всички държави, освен това има много специфични дипломатически отношения между Русия и Азербайджан. Няма по-евтин газ от руския и европейските държави ще продължат да купуват от Русия докато не завършат алтернативните си източници", каза Витанов.

Според евродепутата Андрей Ковачев от ГЕРБ действията на правителството спрямо Русия са правилни, но трябва яснота откъде ще дойдат алтернативните доставки и на каква цена. Ковачев призова кабинета да осигури алтернативни доставки без участието на посредници и призова да се провери какви са отношенията с бившата фирма на новия директор на "Булгаргаз" и дали тя няма да се окаже посредник.

"Имаме добра газова инфраструктура - реверсивни газови връзки и можем да ги ползваме. Имаме възможност на пет места по "Балкански поток" да внасяме газ по газопреносната мрежа, така че в момента има идеални условия за новото правителство да осигури алтернативни доставки. Явно обаче не са били подготвени добре за този сценарий, щом хранилището в "Чирен" е пълно на 17-18%", съобщи Ковачев.

Той обяви, че ще партията му ще подкрепя управляващите по всички важни геополитически теми, свързани с Украйна и енергийната независимост на България. "А дали в тази коалиция - орел, рак и щука, те ще се разбират или не - си е тяхна работа. Дали ще отиваме на нови избори - ще видим", допълни Ковачев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай