Петър Чобанов: Списъкът на Петков прилича на репресия

Нужни са конкретни доказателства, няма да позволим някой да бъде тормозен

Петър Чобанов: Списъкът на Петков прилича на репресия | StandartNews.com

Списъкът от хора, които може да имат отношение към престъпления, даден от премиера Кирил Петков, прилича малко на репресия, особено когато става дума за хора от опозицията. Това мнение изрази в интервю за НоваНюз депутатът от ДПС и бивш министър на финансите доц. Петър Чобанов.

"Нужни са конкретни доказателства, няма да позволим някой да бъде тормозен без доказателства", категоричен бе Чобанов. Според него това е част от цялостната стратегия за очерняне на ДПС, която обаче среща тяхната организирана реакция.

Относно "златните паспорти" депутатът от ДПС заяви, че инструментът е бил използван превратно и е генерирал корупция. "Разцветът му е след 2015 година. Ще бъдем доволни, когато се направи пълна и категорична проверка, а не публичното пространство да се пълни със слухове и обвинения без доказателства", допълни Чобанов.

Като икономист и финансист той коментира и дали са постижими целите, които си поставя правителството с бюджета за 2022 година.

"В момента слушаме лозунги. Няма как бедността да свърши, особено в състояние на инфлация, с тези цени на енергийните ресурси. С този бюджет и следващите задлъжняваме. Разчитаме на заеми, увеличаваме дълга и същевременно се казва, че бедността ще изчезне. Този дълг ще трябва да се връща", предупреди Петър Чобанов.

"Твърди се, че дефицитът се дължи на капиталови разходи. Сигурно е, че капиталовите разходи много трудно ще бъдат осъществени в този им размер", обясни той.

Според него начинът на приемане на бюджета не е добър, толкова късно и толкова скоро да се актуализира. "През 2023 година мислим, че ще започнат да пристигат средствата от програмите по Плана за възстановяване и развитие. Най-сигурно е, че ще дойдат средствата за земеделието", смята бившият министър.

За инфлацията той смята, че ще продължи да расте и ще надхвърли 10% в рамките на годината.

За новото ръководство на КЕВР доц. Чобанов смята, че то е било натоварено с много очаквания, които може и да не се изпълнят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай