Петков закова Борисов: Скандални снимки от "Барселонагейт"

Испанските власти сигнализират за пране на 5 млн. евро, посочи премиерът

Петков закова Борисов: Скандални снимки от "Барселонагейт" | StandartNews.com

В доклада от испанската полиция до МВР по случая "Барселонагейт" има снимки на Бойко Борисов.

Те не уличават директно бившия премиер, а казват, че според тях има замесени висшестоящи лица в тази афера.

Това разкри министър-председателят Кирил Петков в предаването "Лице в лице" по бТВ. Той коментира данни от Испания, че в "Барселонагейт" може да има пране на пари. Снимките на Борисов в испанския доклад са сложени като потенциална свързаност, посочи Петков.

"Всички тези служби - испанските, американските - те не искат дипломатически скандал. Те ни подават информацията, но никой няма да ни свърши нашата работа. Парите са дошли от България през български политици с пране на пари. Това е подадена топка, по която да се работи, за да се стигне до присъди. А единствените които работят са журналистите", каза премиерът по повод испанския доклад.

Испанските власти ни дават пример за пране на 5 милиона евро, припомни още Петков.

"Новата КПКОНПИ няма да е алтернативна прокуратура, но ще е от хора, които са много мотивирани и толкова да са ясни доказателствата, че дори прокуратурата да няма избор. Правим всичко възможно да напреднем, но обвиненията и присъдите са в една друга власт, на която няма да влияем. МВР и ДАНС имат пълната свобода, няма нито един човек, който да бъде закрилян", закани се министър-председателят.

В момента правим списък на българи от чужбина с образование за антикорупция и МВР и искаме да ги привлечем тях. Нямам доверие на Иван Гешев, защото той си е ходил на барове с тези хора и шансът една сутрин да се събуди и да почне да чисти системата, е нулев. Щом толкова много публична информация е навсякъде и едновременно нямаме присъди и истински разследвания, очевадно е, че тази система не работи. Най-добре за всички нас е той да си подаде оставката. Включително и за него. Да направим избор между няколко човека", каза Петков.

Кризата в Украйна

"Ако Русия влезе в Украйна, последва ответна реакция и Москва спре газа за Европа, за нас ще бъде голям удар, но имаме план как да запазим енергийната сигурност на България", заяви Петков.

„Аз вече съм в разговори с Европейската комисия. Ако се стигне до такава екстремална развръзка, ще спрем частично износа на ток, така че българските домакинства да имат достатъчно енергия. Обследват се варианти за вкарване на втечнен газ през гръцката връзка“, обясни министър-председателят и уточни, че това ще бъде една от коментираните теми в САЩ от вицепремиера Асен Василев.

Той уточни, че АЕЦ-Козлодуй има атомно гориво за 2 г. напред.

Петков поясни, че правителството следи ежечасно ситуацията с Украйна. По думите му Русия има необходимия ресурс да нападне, ако прецени, но според него проблемът все още може да се реши по дипломатически път. 

Министър-председателят посочи, че България трябва да бъде сигурен съюзник на ЕС и НАТО. „Ако има разделение в ЕС и НАТО – идеята за тези съюза се обезсмисля. За натовските войски обяснихме – рамкова държава България, с български батальон, а дефицитите ги попълваме със съюзнически войски. Но тези дефицити ясно ги отразяваме кои са и ще бъдат под българско командване“, заяви Петков. 

Премиерът разкритикува как е управлявана армията през последните години и увери, че ще се инвестира в слабите места. Относно закъснението на изтребителите F-16, Петков посочи, че машините ще бъдат у нас до година и половина - две.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай