Петков за обвиненията на Радев: Нямаше предвид нас!

Той много добре ни познава, че ние винаги сме защитавали българския интерес

Петков за обвиненията на Радев: Нямаше предвид нас! | StandartNews.com

Не мисля, че президентът имаше предвид нас, той много добре ни познава, ние винаги сме защитавали българския интерес, заяви пред бТВ премиерът Кирил Петков.

Той коментира думите на държавния глава Румен Радев, който предупреди, че войната в Украйна може да прерасне в общоевропейска и допълни, че има политици, които са готови да заложат бъдещето на България в интерес на свои користни цели. Нарече тези политици "шарлатани".

"Не мисля! Той много добре ни познава, че ние винаги сме защитавали българския интерес. И тук българският интерес беше много ясен. В единия случай сме като Орбан, може би, където сме меки към Русия, купуваме тяхната газ, независимо какви са условията, казваме, че е „военна операция“, че не е война. Другият вариант е, казваме: „В Европа, сега, 2022 г. не може ракети да летят към блокове“, обясни премиерът.

Всички партньори осъзнават, че да пуснем в момента това правителство да падне е безотговорно, каза Петков по повод предупреждението на лидера на БСП Корнелия Нинова, че социалистите ще напуснат коалицията, ако се вземе решение за изпращане на военна помощ за Украйна.

„Реално, до този момент, и затова е важно това гласуване в парламента, за да вземем ясна позиция, защото до този момент сме просто едни търговци, които продаваме на традиционни наши пазари в завишени количества - да, но нито носим отговорност, нито може да се похвалим, че сме направили нещо, защото ние не носим никакъв риск за нищо - продаваме в Европа. Вътрешно-европейска доставка даже, даже не минава граница. Но, реално, до гласуването в парламента, ние не сме помогнали повече по някакъв начин на хората, на които искаме да помогнем, от военна помощ. Направили сме много от хуманитарна, гласуване в ЕС“, уточни Петков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай