Вторник,

Петков в прегръдка с Байдън, какво обсъждат

От: Редакция -
3752
Петков в прегръдка с Байдън, какво обсъждат
A
A
A

Започна участието на министър-председателя Кирил Петков в съвместната сесия на евролидерите с президента на САЩ Джо Байдън, която се провежда в рамките на редовното заседание на Европейския съвет. Във фокуса на сесията е темата за подкрепата за Украйна и засилването на трансатлантическото сътрудничество в отговор на агресията на Русия.

Преди началото на срещата българският премиер и президентът на САЩ размениха опо някокко думи и се поздравиха с лека прегръдка.

Позицията на България е, че войната, водена от Русия срещу Украйна, е огромен конфликт със значителни глобални последици. Премиерът Кирил Петков е на мнение, че държавите членки на ЕС и НАТО трябва да продължат да бъдат единни и решителни в своя общ отговор към непровокираната руска агресия.

Международната подкрепа за устойчивостта на Украйна трябва да продължи. Приоритет за България е предоставянето на необходимата хуманитарна помощ и безпрепятствен достъп на бягащите от войната до безопасни дестинации. Страната ни вече е дала подслон на над 50 000 украинци. България е една от страните, която най-бързо структурира оперативна координационна група и секторни звена за справяне със ситуацията.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички