Петков стисна шепи за общините, първо да ги проверят как харчат

Според него случаят с уличното осветление в столицата подплатява думите му с факти

Петков стисна шепи за общините, първо да ги проверят как харчат | StandartNews.com

Преди да настояват за финансово подпомагане общините първо трябва да бъдат проверени от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) дали харчат бюджетите си прозрачно. Това стана ясно от думите на премиера Кирил Петков в началото на днешното редовно заседание на кабинета.

Заседанието на министрите е разделено на две части - редовна и оперативна. Именно във втората част ще бъдат обсъдени проблемите на общините, които не могат да си позволят да платят сметките си за ток, както и в цялост ситуацията с високите цени на газа и електричеството.

Петков изрази съмнение дали общините в затруднение харчат средствата в бюджетите си по прозрачен начин. Премиерът заподозря нередности. Според него случаят с уличното осветление в столицата подплатява думите му с факти.

"Трябва да се осъществят проверки от АДФИ, за да сме сигурни, че харченията са направени по най-прозрачния начин", подчерта премиерът.

По време на заседанието вътрешният министър Бойко Рашков ще представи доклад за напредъка по разследването около "Булгаргаз".  "Видяхме, че явно има сериозни допуснати нарушения, за да има тези високи цени на газа", обясни Кирил Петков. Той увери, че оттук-нататък българският потребител няма да плаща цената за направени волно или неволно грешки.

В рамките на заседанието министърът на отбраната Стефан Янев ще представи актуални новини около кризата Русия-НАТО. Министрите ще обсъдят и точните политики на България в рамките на френското председателство на Съвета на ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай