Четвъртък,

Петков: Ще празнуваме заедно със Скопие годишнината на Гоце Делчев

От: Стандарт -
441
Петков: Ще празнуваме заедно със Скопие годишнината на Гоце Делчев
A
A
A

Със Скопие ще празнуваме заедно годишнината на Гоце Делчев на 4 февруари. Това отговори на депутатски въпрос от Екатерина Захариева премиерът Кирил Петков.

Захариева, която е депутат от ГЕРБ, посъветва премиера да намали ентусиазма по отношение на Северна Македония, за да не създаде прекалени очаквания. Според нея с инфраструктурни въпроси няма да се решат правата на българските малцинства. Петков отговори с подписването на три меморандума.

Знаете ли кой е докладчикът за ЕС за Северна Македония и имате ли контакт с него, попита Станислав Анастасов, депутат от ДПС.

Не съм разговарял с него, но вчера говорих с президентите на Европарламента и ЕК. Димитър Ковачевски ще е в Брюксел  през следващата седмица. Получаваме подкрепа, защото политическото говорене се е сменило с практични действия, отговори Кирил Петков.

Димитър Ковачевски показа чуваемост за правата на българското малцинство в Северна Македония. Той даде личния си телефон на шефа на офиса на БТА, който заедно отворихме в Скопие. Каза му - ако има вандалщина или дори графити, не се обаждайте на полицията, а лично на мен, каза премиерът.

Димитър Ковачевски е от една седмица министър-председател на Република Северна Македония, от тези осем дни, четири прекара с българското правителство. Това само по себе си показва желание да се свърши работа, заяви още Кирил Петков на изслушването си пред депутатите за контактите със Скопие по повод въпроса на Захариева дали е повдигнал въпроса за правата на българите в РСМ.

" Подписахме 3 меморандума, които бяха ключови- земеделие, коридор номер 8 и малки и средни предприятия", заяви в отговор Кирил Петков.Не игнорираме или поставяме на по-ниско ниво българската позиция. Дискусиите, докато вървят по инфраструктура, говорихме и по важните теми като за правата на българите в РСМ, каза още той.Вече не говорим за 5+1, а само след седмица ще говорим за 4+1, съобщи премиерът.

На всеки 7 дни ще има реално изработени проекти. Петков обяви, че няма да сменя членовете на историческите комисии, а новата енергия им давала тласък за повече резултати.

Според Петков Ковачевски е декларирал готовност българите да се впишат в конституцията на Северна Македония, но без ясни срокове, ще има календар за работа, както и три подписани меморандума.

Очаквайте подробности


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички