Сряда,

Петков се оправдава в Брюксел за отстъплението от френската оферта

От: СТАНДАРТ -
3064
Петков се оправдава в Брюксел за отстъплението от френската оферта
A
A
A

Премиерът Кирил Петков, който е в Брюксел за Европейския съвет днес и утре, започна да се оправдава за отказа на правителството да предприеме стъпки по френското предложение за решаване на спора със Северна Македония. Петков отказа кабинетът да го внесе в парламента и прати предложението направо във външната комисия, с ясното съзнание, че тя ще наруши законите, ако го разглежда, без да е надлежно внесено от МС в Народното събрание.

Който каквото иска от мен - аз ще държа тази позиция и ще покажа, че всичките тези мантри са слабост за натиск и предателство. Аз харесвам френското предложение, конституцията ще се промени, дискриминацията и словото на омразата ще се регулират и въпреки всичко, когато дадоха своята дума, че само парламента ще даде отговора на този въпрос, ще си спазя думата. Независимо какво ще се случи днес, коментира пред журналисти премиерът Кирил Петков преди среща на лидерите на ЕС за Западните Балкани.

"Това, което се надявам, е че в близките дни Народното събрание ще вземе решение по този въпрос. Вярвам, че имаме исторически момент, който можем да запазим всичко, за което сме мечтали и да защитим българския интерес за много време", допълни лидерът на ПП.

"Темата за Северна Македония беше мъглата, която се спускаше, за да се разклати правителството и да дадем милиарди. Когато не дадохме БНБ, Северна Македония стана тема. Не можеш да излизаш по телевизията и да се биеш в гърдите, че ще направиш нещо и да провалиш комисията. Да отидат на комисия и да направят кворум. Не мога да повярвам, че не правят кворум втори ден. Нали бяха стабилни? Те не искат да направят кворум, защото ги е страх и не могат да изберат дори председател на НС. Ако имат истинска позиция, днес комисията да заседава, а после да има отворена дискусия", каза видимо ядосан сваленият премиер. 

Вие сте страхливци. Аз ще кажа на партньорите, че докато парламентът не вземе решение, няма да дам позиция. Тази двойнственост е типична за г-н Борисов, продължи Петков. И нападна президента Румен Радев.

"Президентът, не може по две седмици КСНС да не се свиква, да се крием по различни места и да защитаваме опозицията, да не я защитаваме. Викаш КСНС, викаш всички партии, сядаме и обсъждаме", допълни премиерът. Той обаче не обясни защо се инати и все още френското предложение не е разгледано в правителството, защо то не взело решение и не го е внесло по конституционния ред в парламента за обсъждане.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички