Вторник,

Петков се чул с Кьовеши след ареста, какво разказа Лена

От: Редакция -
6525
Петков се чул с Кьовеши след ареста, какво разказа Лена
A
A
A

„В последните 72 часа се случи нещо, до което никой не вярваше, че може да се стигне – има образувано досъдебно производство”.

Така началникът на кабинета на Кирил Петков -Лена Бориславова коментира акцията по задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова в предаването "На фокус по Нова телвизия.

Тя коментира и замесването на името на шефката на Европрокуратурата Лаура Кьовеши в случая. "Г-жа Кьовеши ясно заяви, че дава пълна свобода на разследващите си прокурори да правят това, което е в тяхната компетентност. Темата на разговорите ѝ с Петков бяха свързани с това, че тя вижда една решителност, в лицето на правителството и премиера, да се действа, без да се разпъват политически чадъри", заяви Бориславова.

Тя разкри, че министър-председателят е разговарял с Кьовеши и след акцията в четвъртък, но случилото се тогава не било предмет на обсъждане.

„Ако е вярно това, което бе разпространено от Васил Божков в социалните мрежи - че е бил разпитван от Европрокуратурата, и тя установява дали има компетентност върху този казус, моето очакване е, че ако имат такава връзка ще можем да видим истински действия срещу организираната престъпна група, действаща в България и ощетяваща бюджета. Няма как да потвърдя тази информация. Няма как да я знам. Единственото, на което се уповавам са данните, изнесени от различните участници в това разследване”, коментира още Бориславова.

На въпрос късаме ли с „Газпром” тя посочи, че влизането в преговори с Русия за закупуване на газ и подновяване на договора – практически е невъзможно. „Този договор изтича в края на годината. Това, което прави кабинетът, е най-накрая да работи ефективно за окончателното скъсване на   окончателната зависимост, която имаме от доставките от Русия по отношение на газа. Тази зависимост е много висока. Но и сега има физически капацитети и възможност за доставка на газ, който не е от „Газпром”, към българската газопреносна мрежа – през Турция и Гърция”, подчерта Бориславова.

 

 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички