Неделя,

Петков с извънредно обръщение! Какво каза на Путин

От: Рачо Рачев -
3248
Петков с извънредно обръщение! Какво каза на Путин
A
A
A

Днес искам още по-ясно да изразя острото осъждане на руската агресия върху Украйна. Това е братоубийствена война, каза премиерът Кирил Петков в извънредно обръщение.

Ето и цялото изявление на премиера:

"В момента от двете страни вече няколко хиляди млади войници са загинали. Едновременно с това има и много цивилни жертви, а и голяма част от цивилното население в Украйна се крие под спирките на метрото и всеки ден очаква да има унищожение на техните домове.

Искам да ви уверя, че ние сме направили списък на българите в Киев, които искат да се евакуират. Имаме 140 нови човека, около 30 има в посолството, и чакаме безопасен зелен коридор за изтеглянето им от Киев.

Българското правителство не може да стои със затворени очи, когато виждаме мирни граждани под такъв голям риск в тази братоубийствена война.

Толкова е жалко как един лидер някъде седи в безопасност на дългата маса, а заради неговите ужасяващи решения млади войници от двете страни в момента загиват.

България се присъединява към другите страни в ЕС и НАТО, които ще подкрепят Украйна с хуманитарна помощ и военно-логистична поддръжка.

Хуманитарната помощ ще включва дрехи, обувки, палатки, чаршафи, одеяла, за да сме сигурни, че украинските граждани усещат подкрепата на нашата държава.

Нито един човек в Украйна не трябва да се чувства сам в тази братоубийствена война. От утре ще се отвори и сметка в БЧК, където ще се събират средства. Те ще се използват и за бежанците, които идват от Украйна.

Хората, които идват от Украйна, трябва да бъдат интегрирани максимално бързо," допълни премиерът.

Нашите сърца са с хората от Украйна.

Призоваваме руското ръководство да се откаже от зловещата дейност, която извършва в момента.

Но Путин трябва да знае, че целия свят осъжда неговите действия, допълни премиерът Кирил Петков.“


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички