Петков реши за бежанците. Как ще им помогне

България няма да изпраща изтребители към Украйна

Петков реши за бежанците. Как ще им помогне | StandartNews.com

Министри от кабинета „Петков”, заедно с началника на кабинета Лена Бориславова, направиха изявление след приключилото заседание на Министерския съвет днес. Финансовата помощ за украинските бежанци беше водеща тема. Всеки украински гражданин със статут у нас вече ще може да получава по 40 лева на ден, реши кабинетът.

"България се присъединява към европейската закрила като стартира мерките на Директивата за временна закрила. Предоставя се краткосрочна помощ за 3 месеца за украински граждани – в размер на до 40 лева на ден", каза Бориславова.

С тази мярка ще бъде подпомогнат и българският туристически сектор, който в създалата се ситуация може да очаква отлив на туристи. Средства ще получат и хотели, и места за настаняване, решили да приютят бежанци, обясни началникът на кабинета.

По думите й България няма да изпраща изтребители към Украйна. Това е решние, зад което застава кабинетът, но не е било обсъждано на днешния Министерски съвет.

Финансовият министър Асен Василев каза, че 30 000 украински граждани имат срок до 31 март за получаване на бежански статут, за да могат да получават помощта от 40 лева, пише Нова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай