Неделя,

Петков разкри ще поскъпне ли токът за домакинствата

От: Редакция -
103
Петков разкри ще поскъпне ли токът за домакинствата
A
A
A

Удължихме подкрепата за бизнеса и потребителите до месец април, заяви премиерът Кирил Петков след края на днешното правителствено заседание. Министър-председателят потвърди, че се увеличава таванът за подкрепата на фирмите заради скъпия ток на борсата от 250 на 300 лв. 

Очаква се цената на тока за битовите потребители да не се повишава, заяви още Петков, но припомни, че това зависи от независимия регулатор - Комисията за енергийно и водно регулиране.

Като безпрецедентна подкрепа премиерът определи четирите програми, с които държавата помага на електро-разпределителните дружества, ВиК дружествата, небитовите потребители на ток и битовите потребители на газ. 

Петков потвърди, че е получил мандат да направи българското предложение на Европейския съвет утре, с което страната ни ще се опита да предложи решение, с което да намали тежестта върху икономиката от високите цени на горивата. 

„Ще предложим закупуването на природния газ да бъде направено заедно с всички страни членки. Европейската комисия ще има специален отдел, който да прави всички преговори на ниво Европейски съюз (ЕС). Когато целият пазар на ЕС говори в един глас, шансът да намалим значително цената на газа е доста голям. До този момент всяка страна се справя сама, което не е довело до добри резултати.

Едновременно с това ще предложим и таван, до който да може да стигне цената на газа, така че да можем всички ние в ЕС да не плащаме спекулативните цени. В Европа цените на тока и газа са свързани. Лимитирайки цената на газа, ще намалим и цената на тока“, обясни Кирил Петков като потвърди казаното от него сутринта. 

Той допълни, че предложението включва и координирано намаляване на акциза на бензина от всички страни в ЕС, което трябва да доведе до по-ниската му цена, както и запълване на газохранилищата на 90% преди следващата зима. 

 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички