Сряда,

Петков разкри рисковано ли е пътуването на делегацията ни до Киев

От: Стандарт -
998
Петков разкри рисковано ли е пътуването на делегацията ни до Киев
A
A
A

Тръгваме към Киев в сряда. Това обяви пред bTV в Царево премиерът Кирил Петков.

„За Киев очакваме да тръгнем в сряда, като там пътуванията са малко по-специални, защото е война. Ще ходим до Полша и оттам не бих казал точно маршрута, но има специална подготовка да пътуваме през нощта и да стигнем до столицата", обясни премиерът.

"Първо, ще си предадем каските и жилетките, които сме обещали от Министерския съвет. Малка или голяма – това е помощ. Второ, коалицията трябва заедно да покаже подкрепа за Украйна. Бидейки там, това е символика.

Неслучайно и другите лидери отидоха там, защото едно е да се говори по "Фейсбук", а друго да се мине през военната територия, да се стигне до Киев и да се покаже на украинското правителство, че сме с тях.

Трето, ще продължим да обсъждаме и въпроса как е възможно нашият кораб от Черноморск да се върне обратно", каза още Петков.

Не на последно място, целта е да се излезе с едно общо съобщение на коалицията."Да чуем какви са техните реални нужди, защото имам чувството, че всеки говори за военна или невоенна помощ. Но хората там имат реални нужди, време е да влезем в детайла  от какво имат нужда и какво България може да даде", поясни Кирил Петков.

"Аз лично бих се радвал да дадем военна помощ за Украйна, но като премиер моята първа задача е да направим тази коалиция да излезе с една обща позиция", уточни той.

В Царево Петков присъства на празничното богослужение за Възкресение Христово в църквата "Св. Успение Богородично".  От щаба на премиера съобщиха, че е избрал тази църква, за да се запознае с пораженията, които е нанесло земетресение.Петков заяви, че пукнатината на църквата ще бъде ремонтирана с негови лични средства, а не с държавни. Той ще постави кутия за дарения в Министерския съвет.

„Отец Стоян работи всеки ден, за да може този храм да изглежда по начина, по който изглежда. Аз съм много щастлив, че съм тук. Тук е кръстена и моята трета дъщеря. Малката пукнатина, която ми показа отвън, ще бъде личен пример как трябва да почнем да оправяме всяка пукнатина. Има много пукнатини в България, които трябва да се оправят.Трябва обаче да се захванем заедно, защото само така и с добрина можем да оправим тази държава“, каза Петков.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички