Неделя,

Петков прие еврокомисар. Какво му обеща за Северна Македония?

От: Рачо Рачев, сн. МС -
493
Петков прие еврокомисар. Какво му обеща за Северна Македония?
A
A
A

Премиерът Кирил Петков проведе среща с европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Двамата обсъдиха последните развития в диалога между България и Република Северна Македония. Министър-председателят потвърди желанието си за намиране на взаимно приемливо решение на отворените политически въпроси, отчитащо чувствителните за България теми.

Петков отбеляза, че активизирането на секторното сътрудничество между двете страни допринася за изграждането на взаимно доверие и разбирателство.

Винаги ще се радвам да идвам в София, толкова често, колкото е необходимо, за да може да се стигне до решение юни месец тази година, каза по-рано днес Вархеи по темата за българското вето за РСМ. Това бе разтълкувано като деликатен натиск към България за задействане на въпроса.

Войната ни показва, че нямаме време за губене. Не само време нямаме, но нямаме интерес да губим повече време, заяви еврокомисарят на форума "ЕС среща Балканите", на който политици и експерти обсъждаха стъпките към засилване на регионалното сътрудничество и интеграцията в Евросъюза.

Еврокомисарят постави въпроса кога ще се проведе първата междуправителствена конференция с Република Северна Македония и Албания.

Не мога да скрия факта, че съм изключително разочарован, че все още е на дневен ред и се обсъжда този въпрос. Мислехме, че преди две години сме го разрешили, но сега се оказва, че отново въпросът е на дневен ред, коментира Оливер Вархеи. Ако имате правомощия и не ги използвате, другите ще помислят, че това означава отстъпление от правомощията, посочи той. Ето защо, според него, всички държави членки трябва да вярват в силата на процеса на разширяване да води до преобразувания.

Според еврокомисаря процесът за разширяване на ЕС е придобил прекалено национални измерения. Оливер Вархеи напомни, че съюзът е извел в центъра, като основен критерий за членство, върховенството на закона.

"Ако тук няма напредък, никъде няма да има напредък", заяви еврокомисарят. Той каза, че Европа трябва да работи заедно за предотвратяването на избухването на конфликти на Балканите. Това трябва да е номер едно приоритет, защото цяла Европа би била засегната при евентуален конфликт", посочи Вархеи.

Коментар по въпроса в съобщението на пресслужбата на Кирил Петков няма.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички