Петков прегърна търговците на горива, притисна ги за цените

По думите на Петков България е с най-ниските цени на горивата в Европа

Петков прегърна търговците на горива, притисна ги за цените | StandartNews.com

„Ако искаме цените да са най-добрите в Европа и да сме сигурни, че българските потребители ще понесат най-малък удар, когато пълнят резервоарите на своите автомобили, въпреки покачването на цените на световните пазари, диалогът трябва да продължава. Трябва да имаме общи конструктивни действия. Да, пазарът е свободен, но това е криза, която трябва да преодолеем заедно”, заяви премиерът Кирил Петков след среща с Българската петролна и газова асоциация.

По думите на Петков България е с най-ниските цени на горивата в Европа и той е получил уверение от бранша, че ще направят така, че потребителите у нас да продължат се ползват с "тези най-ниски цени". И дори и най-малката динамика в цените надолу да се отразява своевременно  в цените по бензиностанциите, уточни Петков.

"Искам да благодаря на премиера за срещата, на която обсъдихме проблемите с нефтопродуктите. Периодът е тежък, както за потребителите, така и за търговците. Но се обединихме около идеята, че нито един търговец не трябва да си позволява прекомерни надценки", посочи от своя страна Живодар Терзиев от Българската петрола и газова асоциация.

По думите му никой на пазара за дизелово гориво и  автомобилен бензин не се интересува от  произхода на нефта, от който е произведен, защото пазарът се интересува  от цената на  крайния продукт. „Що се отнася до търговския интерес, съответните надценки или  разликата в цената – пазарът е отворен и всеки който има смелостта на придобие сорт „Уралс” и да поеме всички рискове, свързани с транспорта му през Черно море – считам, че пазарът е отворен за този оператор”, отговори Терзиев на въпрос защо има разлика в цената на нефтените продукти и на горивата на пазара.

Петков подчерта, че е лично ангажиран да се увери, че правителството прави всичко по най-добрия начин. "От сутрин до вечер се говори колко са високи цените, но не се говори как може да сме единствената страна в ЕС, на която на битовите потребители да не им се качи цената на тока. Как е възможно българското правителство да даде 4 млрд. лева помощ за бизнеса за ток и за бензиностанциите, за да се опитаме да смекчим удара. Днес изплащаме 70 лева на всички пенсионери. Всъщност някакви се загубват тези съобщения, а в момента имаме най- ниската цена на горивата в Европа", посочи премиерът. И допълни: "Въпреки високите цени, мисля, че българските потребители ще могат да направят разликата между крайната цена и това, което правим като правителство да задържим цените най-ниски в Европа".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай