Петков почете Левски заедно с българчета в Германия

Министър-председателят е в Мюнхен за участие в Мюнхенската конференция по сигурността

Петков почете Левски заедно с българчета в Германия | StandartNews.com

„Много се радвам, че съм с вас в българското училище, защото знам, че без български език и култура всички сме като дърво без корен”, заяви премиерът Кирил Петков пред учениците на българското неделно училище „Дора Габе“ в Мюнхен по повод 149-ата годишнина от гибелта на Васил Левски.

Министър-председателят е в германския град за участието си в Мюнхенската конференция по сигурността.

В българското училище Кирил Петков разговаря с децата за делото, завета и борбата за независимост, на която националният ни герой отдаде живота си. „Васил Левски е вярвал, че свободата трябва да е българско дело, не на велики сили отвън. Затова и днес наша отговорност е да направим България такава, каквато искаме да бъде - просперираща и да работи по еднакви правила за всички граждани”, посочи той.

Петков бе категоричен, че правителството всеки ден полага усилия за промяна на страната ни, за да може все повече български деца да виждат перспектива за развитието си у нас.

В този контекст министър-председателят акцентира върху намерението за създаването на фонд „Стамболов“, който би допринесъл за завръщането на успешните българи, получили образование на световно ниво зад граница.

„Ако ви приемат в един от топ 20 на университетите в света, българската държава ще покрие разходите за образованието ви, ако след това се върнете у нас, за да работите за родината си“, каза още премиерът пред българските ученици в Мюнхен.

Българското неделно училище „Дора Габе“ в Мюнхен съществува от 2013 г. като в момента в него се обучават 160 български деца от предучилищна до 16-годишна възраст.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай