Петков отива в Гърция, лично ще надзирава важен строеж

Интерконекторът е от голямо значение за енергийната независимост и сигурност на България

Петков отива в Гърция, лично ще надзирава важен строеж | StandartNews.com

Премиерът Кирил Петков, който в петък инспектира изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България в района на Стара Загора, ще направи оглед и на строежа на интерконектора в района на гр. Комотини, Гърция в понеделник, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Газовата връзка ще свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ. IGB e с обща дължина 182 км, повечето от които са на българска територия. Трасето на газопровода преминава през общините Стара Загора, Хасково, Димитровград и Кърджали, като осигурява възможност за газификация на всички населени места в района.

Интерконекторът е от голямо значение не само за развитието на регионите, но и за енергийната независимост и сигурност на България. Проектът е в отлична синергия с други големи международни проекти като Трансадриатическия и Трансанадолския газопровод (TAP и TANAP), като и с планирани и вече съществуващи терминали на втечнен природен газ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай