Сряда,

Петков обяви кои са трите кита за свободните медии

От: Рачо Рачев, сн. МС -
209
Петков обяви кои са трите кита за свободните медии
A
A
A

Правителството твърдо застава зад свободата на медиите, защото всеки друг избор на поведение спрямо тях означава връщане към лоши, стари практики, заяви премиерът Кирил Петков на среща с президента на „Радио Свободна Европа/Радио Свобода“ Джейми Флай.

В този контекст Петков посочи, че приоритет за правителството е медиите да изпълняват своята мисия независимо и спрямо стандартите на професията. Подобряване на правната рамка относно източниците на финансиране, борбата с езика на омразата и прозрачността на собствеността на българските медии са трите фактора, които са от ключово значение за независимостта им, бе категоричен Кирил Петков.

В тази връзка премиерът посочи, че с негова заповед от утре започва работа междуведомствена работна група относно изпълнението на препоръките на Европейската комисия за защитата на медиите и плурализма. С тази цел ще се обсъждат например обучения на служители на МВР за работа със сигнали, подадени от журналисти. Във фокуса на работната група ще бъде темата и за оптимизация на дейността на институции по отношение на защитата на журналистите, медийната собственост и финансиране им.

В хода на разговора министър-председателят Кирил Петков и президентът на „Радио Свободна Европа/Радио Свобода“ Джейми Флай обсъдиха предизвикателствата, пред които България и Европа се изправят заради войната в Украйна, хибридните атаки, фалшивите новини и дори фалшивите събития.

Джейми Флай отбеляза пред премиера, че „Свободна Европа“ ще разшири дейността си в България като ще разчита на журналисти от страната. Президентът на „Радио Свободна Европа/Радио Свобода“ посочи още, че  в последните месеци от медията наблюдават изключително силна активизация на т.нар. интернет тролове и фалшиви новини в България по две основни теми: войната в Украйна и действията на правителството.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички