Събота,

Петков наредил на ДАНС да проверява медийните публикации за Gemcorp

От: Рачо Рачев -
238
Петков наредил на ДАНС да проверява медийните публикации за Gemcorp
A
A
A

Когато подписахме меморандума, харесахме идеята да се инвестира един милиард в България. Видяхме, че техния (на Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation – бел.ред.) капитал в този момент няма руски инвеститори и запознахме се с IP3, когато министрите на финансите и енергетиката бяха в САЩ, разкрива в интервю за "24 часа" премиерът Кирил Петков.

"От тази гледна точка всичко изглеждаше добре, но двете статии, които излязоха, и аз благодаря винаги на добрите журналисти, които могат да извадят допълнителна информация, че в миналото е имало руска връзка", казва Петков и съобщава, че е разпоредил на ДАНС "да направим точна преценка какъв е този риск и тази руска връзка и ако видим, че тя е реална и съществуваща не бихме позволили техните инвестиции да влязат в България".

Според министър-председателя те не са поели никакви ангажименти с подписания документ. "Единственото, което беше е общо писмо за намерение за потенциални инвестиции от тях, но реално няма нищо, което българското правителство е задължено да направи на база на подписания меморандум. Това е просто писмо за намерение", уточнява Кирил Петков.

На въпрос дали двете компании са били проверени предварително от българското правителство за съмнителни собственици и капитали, премиерът отговаря положително с уточнението, че са отчетени "съществуващите инвеститори", при които няма руски пари. "В миналото обаче явно е имало, и то сериозни, доколкото четохме всички ние. Сега ще направим проверка на тези връзки и ако се окаже, че са факт няма да ги допуснем на пазара", уточнява Петков.

По повод твърденията в последните дни, че в изпълнение на евентуална сделка може да се използват публични средства, независимо дали от българския бюджет или от фондове на Европейския съюз, Кирил Петков е категоричен, че "по никакъв начин не сме обвързвали публични средства в този меморандум".

"Единственото, което се казваше е, че те имат желание да инвестират в енергийния сектор на България един милиард от техните средства. А българското правителство каза, че ние привличаме всякакви инвестиции от този тип. Другото, което на мен лично ми беше харесало, имаше уповаване на The Foreign Corrupt Practices Act - Законът срещу корупционните практики в чужбина в САЩ, които не разрешава никакви корупционни практики по време на такава инвестиция. Но, както казах, на базата на статиите от BIRD и Financial Times ще направим допълнителна проверка и не бихме я допуснали, ако се окаже, че има някаква допълнителна връзка, за която ние все още не сме уведомени", казва министър-председателят.

Кирил Петков не отговаря точно дали е имало участие на чужди дипломати при представянето на двете компании на българското правителство, по повод реакцията на посолството на САЩ, че нямат нищо общо с подписания меморандум. "Те (посолството - бел.ред.) просто се разграничиха от тези инвеститори. IP3 бяха запознати с българското правителство по време на срещите на г-н Василев и г-н Николов в САЩ, но може би не е било формално застъпване за тях, просто са били част от срещата и оттам може би е дошло това объркване, че едва ли не те са препоръчани от американското правителство", казва Петков.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички