Петков наредил на ДАНС да проверява медийните публикации за Gemcorp

Според премиера управляващите не са поели никакви ангажименти с подписания документ

Петков наредил на ДАНС да проверява медийните публикации за Gemcorp | StandartNews.com

Когато подписахме меморандума, харесахме идеята да се инвестира един милиард в България. Видяхме, че техния (на Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation – бел.ред.) капитал в този момент няма руски инвеститори и запознахме се с IP3, когато министрите на финансите и енергетиката бяха в САЩ, разкрива в интервю за "24 часа" премиерът Кирил Петков.

"От тази гледна точка всичко изглеждаше добре, но двете статии, които излязоха, и аз благодаря винаги на добрите журналисти, които могат да извадят допълнителна информация, че в миналото е имало руска връзка", казва Петков и съобщава, че е разпоредил на ДАНС "да направим точна преценка какъв е този риск и тази руска връзка и ако видим, че тя е реална и съществуваща не бихме позволили техните инвестиции да влязат в България".

Според министър-председателя те не са поели никакви ангажименти с подписания документ. "Единственото, което беше е общо писмо за намерение за потенциални инвестиции от тях, но реално няма нищо, което българското правителство е задължено да направи на база на подписания меморандум. Това е просто писмо за намерение", уточнява Кирил Петков.

На въпрос дали двете компании са били проверени предварително от българското правителство за съмнителни собственици и капитали, премиерът отговаря положително с уточнението, че са отчетени "съществуващите инвеститори", при които няма руски пари. "В миналото обаче явно е имало, и то сериозни, доколкото четохме всички ние. Сега ще направим проверка на тези връзки и ако се окаже, че са факт няма да ги допуснем на пазара", уточнява Петков.

По повод твърденията в последните дни, че в изпълнение на евентуална сделка може да се използват публични средства, независимо дали от българския бюджет или от фондове на Европейския съюз, Кирил Петков е категоричен, че "по никакъв начин не сме обвързвали публични средства в този меморандум".

"Единственото, което се казваше е, че те имат желание да инвестират в енергийния сектор на България един милиард от техните средства. А българското правителство каза, че ние привличаме всякакви инвестиции от този тип. Другото, което на мен лично ми беше харесало, имаше уповаване на The Foreign Corrupt Practices Act - Законът срещу корупционните практики в чужбина в САЩ, които не разрешава никакви корупционни практики по време на такава инвестиция. Но, както казах, на базата на статиите от BIRD и Financial Times ще направим допълнителна проверка и не бихме я допуснали, ако се окаже, че има някаква допълнителна връзка, за която ние все още не сме уведомени", казва министър-председателят.

Кирил Петков не отговаря точно дали е имало участие на чужди дипломати при представянето на двете компании на българското правителство, по повод реакцията на посолството на САЩ, че нямат нищо общо с подписания меморандум. "Те (посолството - бел.ред.) просто се разграничиха от тези инвеститори. IP3 бяха запознати с българското правителство по време на срещите на г-н Василев и г-н Николов в САЩ, но може би не е било формално застъпване за тях, просто са били част от срещата и оттам може би е дошло това объркване, че едва ли не те са препоръчани от американското правителство", казва Петков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай