Петков надъхан срещу Газпром, ще се справим с руския шантаж

Диверсификацията, оптимизацията и други възможности за синергия помежду ни са налице

Петков надъхан срещу Газпром, ще се справим с руския шантаж | StandartNews.com

Върви безпрецедентна война в Украйна, която коства много човешки животи. Виждаме и как енергетиката се използва като оръжие. Това е толкова очевидно, защото има едностранни нарушения на договори от „Газпром”, заяви премиерът Кирил Петков на среща, посветена на енергийната сигурност, която се провежда в София. В събитието участват Петков, вицепремиерът Асен Василев, енергийният министър Александър Николов, генералният директор на ГД "Енергетика" на Европейската комисия Дите Юл Йоргенсен.

„Единственият начин, по който можем да компенсираме тези негативни развития, е да се обединим. И да осъзнаем, че диверсификацията, оптимизацията и всички други възможности за синергия помежду ни са налице”, уточни министър-председателят.

Петков подчерта, че новите терминали за газ, които се изграждат, както и новите интерконектори позволяват да има нова енергийна карта и дават нови възможности за диверсификация.

"Много съм щастлив, че днешната среща няма да бъде само за обследване и дискусии, а за създаването на една постоянна работна група, която да преначертае регионалната карта на енергетиката", каза в заключение премиерът.

Според енергийния министър Александър Николов трудните времена показват „какви приятели имаш и кои приятели са наистина добри”. Той благодаря на всички, които са се отзовали на днешната среща. 

„Заради продължаващата война в Украйна и поведението на Русия, работата ни беше временно спряна. Вижда се, че следващата зима не е толкова далеч. Необходимостите са пред нас и следва да се действа”, коментира Николов.

Министърът на енергетиката е домакин на срещата в София, а освен споменатите вече гости, сред поканените участници са ръководители на сектора от ключови за региона държави - Константинос Скрекас, министър на околната среда и енергетиката на Гърция; Вирджил-Даниел Попеску, министър на енергетиката на Румъния; Зорана Михайлович, вицепремиер и министър на минното дело и енергетиката на Сърбия; Крешник Бектеши, министър на икономиката на Северна Македония; Парвиз Шахбазов, министър на енергетиката на Азербайджан; Герман Галущенко, министър на енергетиката на Украйна; Алпарслан Байрактар, заместник-министър на енергетиката и природните ресурси на Турция, и др.

Те дискутират най-актуалните теми в отрасъла, изправен пред предизвикателствата на няколко последователни кризи - пандемията от коронавирус, скока в цените на енергоносителите, отражението на войната в Украйна върху сигурността на газовите доставки и други.

Сред акцентите на форума са перспективите пред регионалните пазари на електрическа енергия, декарбонизацията и зеленият преход. Обсъжда се и създаването на първа регионална работна група като част от платформата на ЕС за закупуване на енергия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай