Петков на среща с шефа на НАТО, какво му обеща (Видео)

Придържаме се към съюзниците ни по отношение на Украйна, увери Петков

Петков на среща с шефа на НАТО, какво му обеща (Видео) | StandartNews.com

Премиерът Кирил Петков и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обсъдиха в централата на Алианса в Брюксел въпроси, свързани с общата работа в областта на отбраната. 

Българският министр-председател подчерта, че страната ни ще продължи модернизацията на въоръжените си сили и адаптирането им към стандартите на НАТО, като амбицията ни е до 2024 година да увеличим разходите си за отбрана до 2% от БВП, включително чрез инвестиции в гражданска инфраструктура с двойно предназначение. Принос за това могат да имат проекти като бъдещ нов мост на Дунав край Русе.

Столтенберг поздрави Петков с избирането му за премиер и благодари за приноса на нашата страна в работата на Алианса. „Това, че първото Ви работно посещение в чужбина е тук, показва силната връзка на България с НАТО", посочи той.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FGovernment.of.Bulgaria%2Fvideos%2F894977557846261%2F&show_text=false&width=560&t=0" width="560" height="314" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

 „Нашата позиция по отношение на Украйна е да се придържаме към съюза си с НАТО и ЕС. Готови сме да представим всякакъв вид помощ. Но най-добрият начин за разрешаването на този конфликт е дипломатичният подход”, каза Кирил Петков.

"При бъдещи военни действия срещу Украйна, ще има големи последствия и ще бъде платена висока цена. Отношенията между Украйна и НАТО са само отношения между страната и Алианса. Готови сме на диалог с Русия. Имаме отдавна отправена покана към страната”, заяви от своя страна Йенс Столтенберг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай