Петков на спорно посещение в Македония, открива български клуб

Сградата на културния център стана обект на вандалска проява през февруари

Петков на спорно посещение в Македония, открива български клуб | StandartNews.com

Премиерът Кирил Петков ще посети в събота македонския град Битоля, където  ще участва в официалното откриване на клуба на Културен център „Иван Михайлов“.

Мястото е спорно, тъй като сградата на културния център стана обект на вандалска проява през февруари, като се предполагаше омраза към българите в Северна Македония.

Иван (Ванче) Михайлов е някогашен лидер на ВМРО, станал символ на македонските българи в противодействието им срещу властите на Югославия. Затова и фигурата му днес е спорна в Република Северна Македония, тъй като създаването и утвърждаването на новата македонска нация се случват в годините на бивша Югославия.

Визитата на премиера Петков е първото посещение на български министър-председател в Битоля. Преди събитието Кирил Петков ще разговаря с представители на  български организации в Република Северна Македония.

В рамките на визитата си премиерът Петков и министри от правителството на Република Северна Македония ще посетят междусистемния далекопровод Битоля-Елбасан. По него България ще може да продава ток на целия регион, чак до Италия. Изграждането на далекопровода на практика е реализация на енергийния сегмент на Коридор № 8.

Във водената от премиера Петков делегация участват министърът на външните работи Теодора Генчовска и нейната заместничка Велислава Петрова, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай