Петък,

Петков на спорно посещение в Македония, открива български клуб

От: Рачо Рачев, сн. Фейсбук -
466
Петков на спорно посещение в Македония, открива български клуб
A
A
A

Премиерът Кирил Петков ще посети в събота македонския град Битоля, където  ще участва в официалното откриване на клуба на Културен център „Иван Михайлов“.

Мястото е спорно, тъй като сградата на културния център стана обект на вандалска проява през февруари, като се предполагаше омраза към българите в Северна Македония.

Иван (Ванче) Михайлов е някогашен лидер на ВМРО, станал символ на македонските българи в противодействието им срещу властите на Югославия. Затова и фигурата му днес е спорна в Република Северна Македония, тъй като създаването и утвърждаването на новата македонска нация се случват в годините на бивша Югославия.

Визитата на премиера Петков е първото посещение на български министър-председател в Битоля. Преди събитието Кирил Петков ще разговаря с представители на  български организации в Република Северна Македония.

В рамките на визитата си премиерът Петков и министри от правителството на Република Северна Македония ще посетят междусистемния далекопровод Битоля-Елбасан. По него България ще може да продава ток на целия регион, чак до Италия. Изграждането на далекопровода на практика е реализация на енергийния сегмент на Коридор № 8.

Във водената от премиера Петков делегация участват министърът на външните работи Теодора Генчовска и нейната заместничка Велислава Петрова, съобщават от пресслужбата на кабинета.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички