Петков каза как ще изкоренява езика на омразата с РСМ

Двете правителства работят много по въпроса, в България сме сложили рамките

Петков каза как ще изкоренява езика на омразата с РСМ | StandartNews.com

Българите в Република Северна Македония (РСМ) трябва да бъдат със защитени права, заяви пред репортери в Битоля премиерът Кирил Петков, който взе участие в откриването на нов клуб на Културния център „Иван Михайлов“ в града.

"Отношенията между двете правителства се подобряват. Македонският премиер Димитър Ковачевски също ме увери лично, че трябва да изкореним езика на омразата и българската общност в Северна Македония да се почувства напълно равнопоставена", разкри Петков.

"Двете правителства работят много по въпроса, в България сме сложили рамките, които имаме, за нас е важно европейското бъдеще на РСМ да бъде там", допълни Кирил Петков.

„По този въпрос не може да се играе междупартийно, трябва да играем национално. Трябва да имаме обединение, но не само в България, а обединение заедно с българите в Северна Македония. Те са мостът между двете страни и техните права трябва да бъдат защитени“, каза премиерът.

"Моето присъствие показва заангажираност на нашето правителство, по този въпрос трябва да имаме обединение. За българския интерес е важно РСМ да бъде част от ЕС, не може тази тема да я използваме за вътрешнополитически цели", заяви Кирил Петков. По думите му не трябва да се мисли за натиск от когото и да било.

"Моята цел е да вдъхна увереност на българите в РСМ. С премиера имаме еднаква позиция. Външното министерство води официалната политика на България", заяви Теодора Генчовска. Очакваме конкретни резултати, допълни българският външен министър.

Преди откриването на клуба в Битоля Петков поздрави българската общност в югозападната ни съседка и подчерта, че днешното му посещение, заедно с представители на други институции и политически партии, показва ангажираността на нашата държава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай