Петков категоричен! Няма да подкрепи Каримански за БНБ

Преди това Андрей Гюров съобщи, че оттегля кандидатурата си за управител на БНБ

Петков категоричен! Няма да подкрепи Каримански за БНБ | StandartNews.com

Тъй като позицията управител на БНБ е много важна, Андрей Гюров не може да си позволи да участва в избора за тази позиция, която да бъде решена от ГЕРБ или ДПС, заяви премиерът Кирил Петков, който свика нарочен брифинг в Министерския съвет.

"Всички плащания към и от България се следят от БНБ, включително парични преводи, свързани с корупция и пране на пари, всички плащания, които излизат извън страната. КТБ най-вероятно нямаше да се случи, ако тогавашният гуверньор си беше свършил по-добре работата. Тази позиция е много важна и с чия подкрепа тя се избира има огромно значение", обясни Кирил Петков.

Той обяви, че ще информира коалиционния съвет за решението на Андрей Гюров да изтегли кандидатурата си. "Андрей Гюров не може да си позволи да участва в избор, който поради разцепление на управляващата коалиция ще бъде решен от ГЕРБ и ДПС", категоричен бе премиерът.

Преди това самият Андрей Гюров съобщи през Фейсбук, че оттегля кандидатурата си за ръководния пост на централната банка.

"Кандидатът на "Продължаваме промяната" ме уведоми, че не желае битката за управител на БНБ да бъде спирачка за най-важните законодателни действия, които предстоят в следващите дни, като закриването на спецпрокуратурата и спецсъда", допълни Кирил Петков.

По думите му няма пречка пред настоящия гуверньор на БНБ да остане на поста си до обединяване на коалицията около общ кандидат. Според Кирил Петков не бива да се допуска борбата за постове да взима превес пред истински важните цели на правителството.

Петков се спря допълнително и на законодателната инициатива за спецсъда и спецпрокуратурата. “Това е законодателна промяна, която, надявам се, ще покаже на българския народ, пълното единство в редиците на управляващата коалиция по започналото реформиране на българската съдебна система, защото борбата с корупцията е невъзможна без тази реформа”, каза Петков.

Друго предложение, което ще бъде направено, е за засилен контрол от парламента при разплащането с фирмите, “които в разрез със закона са извършили строителни дейности по време на управлението на ГЕРБ”.

“Ще предложим всяко твърдяно строителство да премине през техническа проверка от експертна комисия, която създадохме през февруари със състав, избран от Министерския съвет, МРРБ и Министерство на финансите. Всяко плащане към всяка от фирмите първо трябва да бъде одобрено от антикорупционната комисия на парламента. Прозрачно и видно за всеки български гражданин. Отново искам да информирам вас, представителите на медиите и коалиционните партньори, че никакви решения няма да бъдат взети по темата Северна Македония и Украйна извън българския парламент”, подчерта премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай