Няколко варианта за участието ни в конфликта в Украйна, какви са

Българската армия трябва да е приоритет, посочи премиерът

Няколко варианта за участието ни в конфликта в Украйна, какви са | StandartNews.com

"Имаме различни варианти как България да участва в конфликта между Украйна и Русия. Основна цел е да приоритизираме българската армия с български войски, под българско военно лидерство и с българско командване".

Това заяви министър-председателят Кирил Петков от парламентарната трибуна по време на извънредното заседание в Народното събрание по повод напрежението по оста Русия-Украйна-НАТО.

"Нашата позиция е ясна от самото начало:  да сме отговорен съюзник с предвидима позиция, никой не би трябвало да се упражнява по тази тема. Трябва да работим с всички възможни средства дипломатически за деескалиране на напрежението. Деескалацията и ползването на невоенни средства е най-висок приоритет.", коментира Петков. По думите му правителството следи ежечасно ситуацията между Украйна и Русия, а ескалацията на напрежение е реална. Българската армия е приоритет в стратегията по отбрана в страната, посочи премиерът. 

По думите му, стратегията на страната е да не сме консуматори на сигурност, а да сме конструктивни партньори и съюзници, като сложим българската армия като приоритет за отбрана.

 "За съжаление, през годините има ясни дефицити в армията. Има инвестиции, които са несистемно организирани, така че да работят като обща система. Има и отделни инвестиции, направени некоординирано. Хубавата новина е, че нашето правителство се заема с това и нашата инвестиция в отбрана ще бъде на база на системен преглед кои са най-големите дефицити, така че армията ни да има отбранителна възможност", посочи Кирил Петков. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай