Радев и Петков със силни думи за Макрон

Френският президент спечели втория тур на вота срещу Марин Льо Пен

Радев и Петков със силни думи за Макрон | StandartNews.com

Министър-председателят Кирил Петков и президентът Румен Радев поздравиха Еманюел Макрон по повод преизбирането му за президент на Франция. 

В неделя вечер Френският институт за изследване на общественото мнение (ИФОП) и други водещи социологически агенции потвърдиха данните за победа на Макрон във втория тур на президентските избори над съперничката му Марин Льо Пен.

"Поздравления за преизбирането Ви за президент на Франция, Еманюел Макрон. Очаквам с нетърпение да продължа да работя с вас в една по-обединена и по-силна Европа", написа в социалната мрежа Туитър премиерът Петков.

В поздравителния си адрес Румен Радев посочи, че изборната победа е красноречиво доказателство за държавническите качества на Еманюел Макрон в момент, когато Европа и светът са изправени пред нови предизвикателства.

„България високо цени традиционно добрите отношения на приятелство и сътрудничество с Френската република, основани на споделените ни ценности, отличното взаимодействие в рамките на Европейския съюз и НАТО и общите ни стремежи за изграждането на единна, силна и солидарна Европа“, подчерта българският президент.

Радев изрази увереност, че в период на глобални предизвикателства България и Франция ще продължат да работят заедно за защита на универсалните човешки права и за осигуряване на сигурно и перспективно бъдеще за гражданите на двете държави, предаде "Дарик". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай